Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen treedt terug bij KPMG

Jurgen van Breukelen, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, heeft vandaag zijn aftreden bekendgemaakt. De topman geeft als reden dat de aandacht te veel op zijn persoon is gericht en niet op het verandertraject dat hij voor het accountantsorganisatie had opgestart.

In een door het bedrijf opgesteld persbericht zegt Van Breukelen:

“Ik heb steeds gezegd dat KPMG grote veranderingen moet doorvoeren. Daar hebben we een goede start mee gemaakt, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Echter, zolang de aandacht binnen en buiten ons bedrijf niet naar de vorderingen in ons verandertraject gaat, maar blijft steken rondom mijn persoon, kan KPMG zich niet volledig richten op zijn klanten, dienstverlening en de ommekeer die we als bedrijf aan het maken zijn.”

Een falende accountantscontrole bij woningcorporatie Vestia, het verhullen van omkoping bij bouwer Ballast Nedam en de verdenking van belastingfraude bij de bouw van het eigen hoofdkantoor in Amstelveen hebben KPMG in de problemen gebracht.

Ook kwam Van Breukelen persoonlijk onder vuur te liggen omdat hij de drijvende kracht zou zijn achter een omstreden privébeleggersclub die jarenlang overhoop lag met de gemeente Blaricum.

Bestuursvoorzitter werkte zijn hele leven voor KPMG

Sinds oktober 2012 was Van Breukelen bestuursvoorzitter bij KPMG waar hij in 1994 begon. In 2000 werd hij op 31-jarige leeftijd partner. In een profiel schreef NRC Handelsblad in januari:

“Van Breukelen werd niet aangesteld als crisismanager. Hij zou zich bezighouden met de inhoud: de teruglopende omzet en winstgevendheid stuiten, voorkomen dat de nieuwe verplichte roulatie van accountants door beursbedrijven KPMG klanten kost en de twee verschillende takken van het bedrijf – accountancy en advies – nader tot elkaar brengen.”

Ook werd er in het profiel geschreven:

“Hij zoekt liever naar draagvlak, naar verbinding. Een ‘labrador’, zegt een oud-KPMG’er die anoniem wil blijven: loyaal, maar aaibaar en ongevaarlijk.”

In het persbericht schrijft KPMG dat de Raad van Commissarissen op korte termijn een kandidaat voordraagt voor de functie van bestuursvoorzitter van KPMG Nederland.

Lees hier het profiel ‘Iets te veel een labrador bij KPMG’ uit NRC Handelsblad van 18 januari 2014.