Talibaan beginnen lenteoffensief in Afghanistan

Een overheidsgebouw in Jalalabad, ten oosten van Kabul, na een zelfmoordaanslag door de Talibaan.
Een overheidsgebouw in Jalalabad, ten oosten van Kabul, na een zelfmoordaanslag door de Talibaan. Foto AP / Rahmat Gul

Het jaarlijkse lenteoffensief van de Talibaan in Afghanistan heeft tot nu toe 21 doden opgeleverd. Bij de bestorming van een regeringsgebouw en een controlepost werden elf politieagenten doodgeschoten.

Er werden ook raketten afgeschoten op het internationale vliegveld van Kabul en de NAVO-basis bij Bagram. Elders in het land vonden nog meer incidenten plaats.

Aanvallen net na eerste ronde presidentsverkiezingen

De raketten zorgden slechts voor lichte schade. De jaarlijkse reeks aanvallen, die vorige week al werden aangekondigd, komt op een gevoelig moment voor de Afghaanse regering. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is net voorbij en de definitieve uitslagen hiervan worden naar verwachting woensdag bekendgemaakt, waarna een tweede ronde kan worden georganiseerd.

De terreuraanvallen zijn bedoeld om de Afghaanse bevolking angst in te boezemen en de centrale regering in diskrediet te brengen. De internationale troepen treffen voorbereidingen om zich eind dit jaar uit Afghanistan terug te trekken.

Talibaan-woordvoerder Zabihullah Mujahid eiste de verantwoordelijkheid voor de aanvallen op. Bij de stad Ghazni werden drie mensen gedood en raakten acht personen gewond bij een aanval van motorrijders. De verantwoordelijkheid voor deze aanslag is nog niet opgeëist.