Rusland ‘respecteert wil’ Oost-Oekraïne - Kiev: referendum farce

Het Kremlin heeft in een eerste reactie op het referendum van gisteren in twee regio’s in het oosten van Oekraïne gezegd de wil van het volk te zullen respecteren. Rusland roept op de uitkomst op een beschaafde manier te implementeren, zonder geweld. Oekraïne intussen noemt het referendum een farce.

Stemmers gisteren in Marioepol in de Donetsk-regio.
Stemmers gisteren in Marioepol in de Donetsk-regio. Foto EPA/ Alexej Furman

Het Kremlin heeft in een eerste reactie op het referendum van gisteren in twee regio’s in het oosten van Oekraïne gezegd de wil van het volk te zullen respecteren. Rusland roept op de uitkomst op een beschaafde manier te implementeren, zonder geweld. Oekraïne intussen noemt het referendum een farce.

En daarmee lijkt de situatie op die rond het referendum op de Krim van half maart: Rusland vindt het referendum legitiem en roept op de uitslag ervan te respecteren, Oekraïne en de bondgenoten in het Westen vinden het onwettig.

De regering in Rusland hoopt dat die in Kiev in gesprek gaat met de separatisten in het oosten van het land. Ze keurt daarnaast ten strengste geweld tegen burgers af die het referendum moesten dwarsbomen.

Toertsjinov: farce

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov noemde het referendum eerder vanochtend een farce, die geïnspireerd is door Rusland om Oekraïne te destabiliseren en de regering in Kiev omver te werpen. In de voorlopige resultaten, bekendgemaakt door de separatisten in het oosten zelf, stemde een overgrote meerderheid voor autonomie. Volgens Toertsjinov heeft die uitslag echter geen wettelijke gevolgen voor het land, schrijft Reuters:

“Deze processen worden geïnspireerd door de regering in Rusland en zijn destructief voor de economie in de regio’s rond Donetsk en Loegansk, bedreigen de levens en het welzijn van de burgers en hebben als doel de situatie in Oekraïne te destabiliseren, de aanstaande presidentiële verkiezingen (op 25 mei, red.) te verstoren en de Oekraïense autoriteiten omver te werpen.”

Timmermans: geen aandacht aan besteden

Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken moeten “we hier geen aandacht aan besteden”, zegt hij in reactie op het referendum in Oost-Oekraïne, schrijft persbureau Novum:

“Het referendum voldeed op geen enkele wijze aan de fundamentele voorwaarden voor vrije verkiezingen.”

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken beraden zich momenteel in Brussel op nieuwe sancties tegen Rusland. Timmermans sprak volgens persbureau Reuters de verwachting uit dat deze vandaag bekendgemaakt zullen worden.

Lees ook: ‘Zij hopen dat het beter wordt na onafhankelijkheid’, een stuk van onze buitenlandredacteur Hubert Smeets vandaag in nrc.next. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.