Weer bananenincident in het voetbal, ditmaal bij verliezend Milan

Foto AFP

De uitwedstrijd van AC Milan bij Atalanta is gisteren ontsierd door een bananenincident. De donkere linksback Kévin Constant was het mikpunt van racistische fans. De Nederlandse middenvelder Nigel de Jong trakteerde de supporters vervolgens op een cynisch applausje. Twee weken geleden had er bij Villarreal - Barcelona een vergelijkbaar voorval plaats.

Destijds was Dani Alves het slachtoffer. De rechtsback van Barcelona reageerde ludiek door de banaan op te pakken en er een hap van te nemen. De dader werd vervolgens gearresteerd en kan een maximale celstraf van drie jaar krijgen voor racistische provocatie. Op sociale media kreeg de actie van Alves veel steun. Veel voetballers gingen op de foto met een banaan en gebruikten de hashtag #WeAreAllMonkeys.

Tot overmaat van ramp verloor AC Milan, getraind door Clarence Seedorf, gisteren ook nog met 2-1. Franco Brienza maakte diep in blessuretijd met een schitterend afstandsschot de winnende treffer. Door deze uitslag zal het voor Milan lastig worden Europees voetbal te halen. Met nog één duel te gaan strijden Parma, Hellas Verona en Milan om het resterende ticket. Parma heeft één punt voorsprong op de twee andere clubs.

Met de nederlaag van AC Milan is de druk op Seedorf verder toegenomen. In Italië wordt volop gespeculeerd over zijn positie bij de club. Milan-voorzitter Silvio Berlusconi zou het vertrouwen in de 38-jarige Nederlander kwijt zijn. Seedorf werd in januari aangesteld in Milaan.