Veel minder jonge verdachten van misdrijven

Een hamer in de rechtszaal.
Een hamer in de rechtszaal. Foto ANP / Roos Koole

Het aantal jonge verdachten (tussen de 12 en 25 jaar oud) is flink gedaald. In 2012 pakte de politie 66.000 jongeren en jongvolwassenen op, dertig procent minder dan in 2007. Vooral het aantal minderjarige verdachten is sterk afgenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

In de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar werden in 2012 18 duizend minderjarigen aangehouden en 48 duizend jongvolwassenen (18 tot 25 jaar). Het aantal aangehouden minderjarigen is sterk gedaald, bijna de helft vergeleken met 2007. Het aantal aangehouden jongvolwassenen daalde met twintig procent, aldus het CBS en WODC.

Rotterdam heeft relatief meeste minderjarige verdachten

De meeste aangehouden jongeren wonen naar verhouding in de grote steden. In totaal hield de politie per duizend minderjarigen veertien verdachten aan op verdenking van het plegen van een misdrijf in 2012.

Rotterdam staat op de eerste plaats als het gaat om het aantal minderjarige verdachten. In de Maasstad ging het om 35 verdachten per duizend minderjarigen. Den Haag staat op de tweede plek met 26 verdachten per duizend minderjarigen. Daarna komen Amsterdam (22) en Utrecht (20).

In de grote gemeenten Breda en Amersfoort woonden de minste verdachte minderjarigen (negen per duizend). Van de vier grote steden kende Utrecht met zestig procent de grootste daling in het aantal aangehouden minderjarigen sinds 2007.

Den Haag had met 49 per duizend jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) relatief het hoogste aantal aangehouden verdachten, gevolgd door Rotterdam (48), Amsterdam (31) en Utrecht (24).

Groningen kende van de grote gemeenten het minste aantal jongvolwassen verdachten, dertien per duizend. Van de vier grote steden is in Amsterdam het aantal jongvolwassen verdachten sinds 2007 het meest gedaald, 35 procent om precies te zijn. (Novum)