EU-sancties tegen burgemeester Slavjansk

Pro-Russische aanhangers en activisten reageren kort nadat in Loehansk de onafhankelijkheid werd verklaard.
Pro-Russische aanhangers en activisten reageren kort nadat in Loehansk de onafhankelijkheid werd verklaard. AP / Evgeniy Maloletka

De Europese Unie heeft sancties afgekondigd tegen de burgemeester van het Oost-Oekraïense stadje Slavjansk, Vjatsjeslav Ponomarjov. Dat blijkt uit het officiële mededelingenblad van de EU dat vandaag verscheen, zo meldt persdienst AP.

Ook de hoofden van de kiescommissies die gisteren de omstreden referenda in Donetsk en Loegansk organiseerden, Roman Ljagin en Aleksandr Malychin, zijn gestraft, evenals Igor Kakidzianov, een militieleider van de zelfuitgeroepen ‘Volksrepubliek Donetsk’. Zij mogen de EU niet meer in en hun tegoeden in de Unie worden bevroren. Andere getroffenen zijn functionarissen die hebben geholpen het Russische gezag op de Krim te vestigen na de annexatie door Moskou en leden van het Russische parlement.

Ook Vjatsjeslav Volodin, die als lid van president Poetins kanselarij belast was met de integratie van de Krim in Rusland, en de commandant van de Russische luchtlandingstroepen, kolonel-generaal Vladimir Sjamonov, worden gestraft. Voor het eerst zijn ook twee bedrijven getroffen door EU-sancties: het gasbedrijf Tsjernomorneftegaz en de firma Feodosia, die in beslag waren genomen door de Krim-autoriteiten.

Artilleriegevecht gezien in Slavjansk

Burgers in Slavjansk hebben een artilleriegevecht gezien, twittert onze verslaggever Steven Derix. Separatisten zouden op Oekraïners schieten (bij de ‘piep’ schelden de separatisten):

Loegansk en Donetsk roepen onafhankelijkheid uit

Eerder vandaag verklaarden separatistische leiders de regio’s Loegansk en Donetsk onafhankelijk. Ze hebben Rusland gevraagd inlijving te overwegen. De uitslag van het referendum van gisteren over onafhankelijkheid was volgens de separatisten overduidelijk. Volgens de organisatoren zijn de referenda, die zowel door Kiev als door het Westen niet worden erkend, succesvol verlopen.

Onafhankelijke waarnemers waren er echter niet, schrijft onze buitelandredacteur Hubert Smeets vandaag in NRC Handelsblad:

“Op het oog was de opkomst in Donetsk laag - bij sommige stembussen lagen nauwelijks een paar honderd stemformulieren. (…) De gewapende milities, die in Donetsk en Loegansk ogenschijnlijk de macht hebben overgenomen in overheidsgebouwen, hadden een sfeer geschapen waarin de kritische burger maar één optie restte: niet meedoen, maar thuisblijven of gaan vissen.”