Volksrepubliek Donetsk vraagt om annexatie door Rusland

Denis Poesjilin, ‘president’ van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk, heeft vandaag gezegd dat de separatisten Rusland hebben gevraagd om de stad in het oosten van Oekraïne bij Rusland in te lijven om “historische rechtvaardigheid” te herstellen. De EU zegde vandaag steun toe aan het diplomatieke plan van de OVSE voor Oekraïne.

Denis Poesjilin, president van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk, tijdens de persconferentie over de referendumuitslag in Donetsk.
Denis Poesjilin, president van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk, tijdens de persconferentie over de referendumuitslag in Donetsk. Foto AFP / Genya Savilov

Denis Poesjilin, ‘president’ van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk, heeft vandaag gezegd dat de separatisten Rusland hebben gevraagd om de stad in het oosten van Oekraïne bij Rusland in te lijven om “historische rechtvaardigheid” te herstellen. De EU zegde vandaag steun toe aan het diplomatieke plan van de OVSE voor Oekraïne.

Naar aanleiding van het referendum in Donetsk, zei Poesjilin vandaag op een persconferentie:

“Vanwege van de wens van het volk en het herstel van historische rechtvaardigheid vragen we de Russische federatie om de inlijving van de Volksrepubliek Donetsk te overwegen. De bevolking van Donetsk is altijd onderdeel geweest van de Russische wereld. De geschiedenis van Rusland is onze geschiedenis.”

Demonstranten in Loegansk riepen ook de onafhankelijkheid uit nadat de uitslag van het referendum bekend werd gemaakt.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Pro-Russian protesters declare independence for the Luhansk region in eastern Ukraine.
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix In #Donetsj 89,7 procent voor onafhankelijkheid, in #Lugansk 92,2 procent, zeggen lokale ‘verkiezingscommissies’. http://t.co/zb0vcpXQgh

Kremlin adviseert diplomatieke gesprekken

De Oekraïense premier wilde niet reageren op de uitlatingen van Poesjilin. Het Kremlin liet eerder vandaag weten dat het niet van plan is om de opstandige regio’s in het oosten van Oekraïne te annexeren. Ze adviseren de separatisten om de gesprekken met de overheid in Oost-Oekraïne aan te gaan, eventueel met bemiddeling van de OVSE.

Het Kremlin zei in een officiële verklaring:

“De praktische invulling van de resultaten van het referendum moet op een fatsoenlijke manier worden vervolgd, zonder gewelddadige obstakels, maar via een dialoog met afgevaardigden uit Kiev, Donetsk en Loegansk.”

Update 19:00 uur Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat “de autoriteiten in Kiev een crimineel gebrek aan bereidheid hebben om in gesprek te gaan met hun eigen bevolking”. Volgens de Russische regering laten de resultaten van het referendum zien dat de bevolking van Loegansk en Donetsk zeer graag “onafhankelijk willen beslissen over zaken die zeer belangrijk voor hen zijn”.

Vandaag schreef buitenlandredacteur Hubert Smeets in NRC Handelsblad over de situatie in Oost-Oekraïne en het verzoek om Russische annexatie:

“De vraag is of en hoe Moskou daaraan tegemoet zal komen. Wanneer president Vladimir Poetin zal reageren is volgens zijn woordvoerder „moeilijk te voorspellen”. Poetin had woensdag gevraagd het referendum te verdagen. De ‘militanten’ weigerden dat. Welke volgende stappen zullen ze zetten? Afgaande op het gekrakeel achter de gesloten deuren in het bezette provinciehuis in Donetsk zijn ze het onderling vaak niet eens. Maar zonder financiële hulp uit Moskou of Kiev heeft de Volksrepubliek geen overlevingskansen.”

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Onafhankelijke staat Loegansk nog niet in staat eigen grens te beschermen. Oekraiense troepen sloten post vandaag. http://t.co/wpPMr9gwyM

OVSE wil dat presidentsverkiezingen op 25 mei doorgaan

De OVSE wil zo snel mogelijk gesprekken tussen de partijen in Oekraïne. Die moeten zich alle verbinden aan het doorgaan van de presidentsverkiezingen op 25 mei. Na een overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zei minister Frans Timmermans vandaag:

“Ik geloof dat er alleen een diplomatieke oplossing is, en er is geen beter alternatief dan het plan dat door de OVSE op tafel is gelegd.”

Lees ook ‘Zelfstandig Oost-Oekraïne heeft zonder Poetin geen kans’ in NRC Handelsblad.