Donald Sterling vraagt vergiffenis voor racistische opmerkingen

Los Angeles Clippers-eigenaar Donald Sterling tijdens een bezoek aan een wedstrijd van zijn club tegen de Golden State Warriors.
Los Angeles Clippers-eigenaar Donald Sterling tijdens een bezoek aan een wedstrijd van zijn club tegen de Golden State Warriors. Foto AFP/ Robyn Beck

Los Angeles Clippers-eigenaar Donald Sterling heeft in een interview met CNN zijn excuses aangeboden voor de racistische opmerkingen die vorige maand binnen basketbalbond NBA en in de Verenigde Staten voor enorme opschudding zorgden. Hij hoopt op vergiffenis.

De 80-jarige Sterling, door de bond levenslang verbannen uit de competitie, sprak voor het eerst sinds de grote rel over de opmerkingen. Eind vorige maand lekten er gesprekken tussen Sterling en een vriendin uit, waarin de vastgoedmiljardair haar onder andere verbiedt zwarte spelers mee te nemen naar wedstrijden van de Clippers. Ook viel hij haar aan omdat ze veel op foto’s poseerde met zwarte spelers, onder wie oud-basketballer Magic Johnson.

Saillante opmerkingen, als je bedenkt dat de overgrote meerderheid van de NBA-spelers zwart is. Ze leidden dan ook tot enorme kritiek, van spelers tot aan president Obama.

‘Mag ik één fout maken?

“Ik hou van de competitie, ik hou van mijn partners. Mag ik één fout maken?”, zou Sterling in het interview met journalist Anderson Cooper zeggen, dat vanavond te zien zal zijn op CNN. “Het is een verschrikkelijke fout, en ik zal het nooit meer doen.” Sterling richt zich hier waarschijnlijk op de NBA, die pogingen onderneemt om hem te dwingen zijn club te verkopen.

Maar volgens CNN zegt Sterling in het interview wel dat hij vindt dat hij “erin geluisd” is door de vriendin die de opnames lekte, ene V. Stiviano:

“Dit is niet hoe ik praat. Ik praat nooit over mensen, ooit, dat ten eerste. Ik heb het over ideeën en andere dingen. Ik praat niet over mensen.”

Geen vlekkeloze reputatie

Sterling heeft echter allerminst een vlekkeloze reputatie. Zo schikte hij al eens in een rechtszaak die tegen hem was aangespannen omdat hij bij de verhuur van enkele van zijn appartementencomplexen zou hebben gediscrimineerd. Hij zou onder andere zwarte mensen hebben geweigerd in Beverly Hills en hebben gezegd dat hij niet graag verhuurt aan de Latino-gemeenschap omdat de mensen roken, drinken en rondhangen in de gebouwen en dat zwarte mensen stinken en ongedierte aantrekken.

In 2011 werd hij aangeklaagd door oud-manager bij de Clippers Elgin Baylor. Baylor, zelf zwart, zei dat Sterling er binnen de club een structuur op nahield die leek op die “op de plantages in het zuiden”, daarmee verwijzend naar de tijden van slavernij. Hij zou bovendien een kandidaat-coach, Jim Brewer, hebben geweigerd vanwege zijn ras. Baylor verloor de zaak uiteindelijk.

Wie houdt de club?

De NBA gaat Sterling dus via andere clubeigenaren proberen te dwingen zijn club te verkopen, een unicum binnen het Amerikaanse basketbal. Wat wel zeker is, is dat de club ook niet meer in handen kan komen van zijn vrouw. De bond maakte dat vannacht in een verklaring bekend, schrijft persbureau AP. Shelly Sterling zei eerder nog dat zij zou vechten om de club te behouden als haar man dat niet meer zou mogen.

Er hebben zich inmiddels al enkele mensen gemeld om de club over te nemen, onder wie Oprah Winfrey én Magic Johnson, de basketballer op wie Sterling zich met zijn omstreden uitspraken onder anderen richtte.

Lees ook: Racisme-rel in VS rond eigenaar basketbalteam: wat is er aan de hand?