Burgemeester van Meerssen stapt voortijdig op

Burgemeester Hans Schmidt (R) bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek naar de politieke crisis in Meerssen.
Burgemeester Hans Schmidt (R) bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek naar de politieke crisis in Meerssen. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De burgemeester van het Limburgse Meerssen, Hans Smidt (VVD), stapt volgende maand op. Hij wil het nieuwe gemeentebestuur van de Limburgse gemeente naar eigen zeggen een kans geven om een frisse start te maken. Dat heeft Smidt vandaag bekendgemaakt.

Schmidt lag sinds vorig jaar onder vuur sinds de zelfmoord van wethouder Jo Dejong. Die maakte een einde aan zijn leven nadat hij hevige kritiek kreeg omdat hij een collega tijdens een carnavalsfeest een tongzoen gaf. Na zijn dood werden diverse wethouders bedreigd en stapten al enkele ambtenaren op.

Schmidt kreeg zware kritiek in onderzoeksrapport

In een onderzoeksrapport over de bestuurlijke crisis in Meerssen werd geschreven dat Schmidt verantwoordelijk was voor de eenzijdige beeldvorming over Dejong. De tongzoen-affaire werd bekend door een persbericht van het college van burgemeester en wethouders. Volgens het rapport had Schmidt “de zorgvuldigheid onvoldoende in acht genomen”.

Schmidt kreeg in oktober een motie van wantrouwen aan zijn broek, die hij overleefde.

De Limburgse commissaris van de koning Theo Bovens heeft het ontslag van de 59-jarige Schmidt, sinds 2012 waarnemend burgemeester in Meerssen, geaccepteerd. Bovens stelt naar verwachting per 10 juni een nieuwe waarnemend burgemeester aan.