Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Brutale ‘Fat white family’ rockt het hardst van allemaal

De tijd is voorbij dat Engelse bands per definitie superieur waren. Als showcase van Brits talent is London Calling een vergaarbak geworden die niet altijd boven schoolbandjesniveau uit kwam. Vooral vrijdag was het lang wachten op een band met uitstraling. Zangeres Ellie Rowsell van Wolf Alice maakte haar belofte gedeeltelijk waar, maar worstelde met de grote zaal. Alleen het synthesizerpopcollectief Jungle bracht opwinding met een combinatie van discogrooves en falsetzang.

Het in Engeland veelgeroemde Royal Blood liet zaterdag zien dat twee man de ruimte kunnen vullen met gitaar en drums. Anders dan The White Stripes of The Black Keys gaan ze uit van robuuste hardrockriffs en metalsolo’s, die met spierkracht de zaal in gepompt werden. De getatoeëerde Amerikanen van The Neigbourhood palmden meisjes in met oubollige punkrock, platter dan het frisse bandje Public Access TV dat nieuw elan aan hun drie-akkoordenrock wist toe te voegen.

Vreemde eend op dit indiepopfestijn was het Australische The Delta Riggs die excelleerden in Amerikaans getinte Sou- thern Rock compleet met cowboyhoeden en ‘rebel yells’. De band die met gemak de originaliteitprijs won was de brutale Fat White Family, met een zanger die het fanatisme van The Clash’ Joe Strummer koppelde aan humoristische teksten. Juist omdat ze hun pulserende indiepop niet zo serieus namen, rockten ze het hardst van allemaal.