Brits satellietbedrijf schiet luchtvaart te hulp na MH370

Screenshot van flightradar24.nl

Inmarsat, een Brits satellietbedrijf, gaat alle passagiersluchtvaartmaatschappijen ter wereld gratis services aanbieden om hun vliegtuigen te volgen. Dit doet het bedrijf naar aanleiding van de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

De signalen die ervoor zorgden dat er in de Indische Oceaan naar het wrak van het toestel werd gezocht, waren afkomstig van materiaal van Inmarsat. Met de software kan een vliegtuig zijn precieze locatie bepalen met behulp van gps, waarna de data wordt uitgezonden via Inmarsat-satellieten, samen met informatie over de koers, de hoogte en de snelheid, meldt de BBC.

De verdwijning van vlucht MH370 op 8 maart, met aan boord 239 mensen, heeft de luchtvaart voor een enorm raadsel gesteld. Er is nog steeds geen wrak gevonden, maar er wordt algemeen aangenomen dat het vliegtuig ergens in zee is neergestort.

Agentschap pleitte al voor maatregelen

Een ‘tweede MH370’ wil de luchtvaart voorkomen. Vandaar de actie van Inmarsat, maar ook een eerder pleidooi van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, vorige week dinsdag. Zo zouden de batterijen van de zwarte dozen 90 dagen moeten meegaan, niet 30, zoals nu het geval was. Zo krijgen zoekteams meer tijd om signalen op te pikken, zoals ze dat nu ook deden voor vlucht MH370.

Ook pleit het agentschap dat de minimumopnameduur van de opnameapparaten in de cockpit omhooggaat van de nu verplichte twee naar twintig uur. De angst bestaat nu in het geval van MH370 dat, mocht het apparaat worden gevonden, belangrijke informatie al meerdere keren is overschreven.