Nigeriaanse regering: geen leden Boko Haram vrij in ruil voor meisjes

De honderden ontvoerde schoolmeisjes komen pas vrij als de gevangen leden van terreurgroep Boko Haram worden vrijgelaten. Dat heeft de Nigeriaanse terreurgroep bekend gemaakt in een nieuwe video.

Still uit Boko Haram video
Still uit Boko Haram video Foto AFP / Boko Haram

De honderden ontvoerde schoolmeisjes komen pas vrij als de gevangen leden van Boko Haram worden vrijgelaten. Dat heeft de Nigeriaanse terreurgroep bekend gemaakt in een nieuwe video, meldt persbureau AFP.

Update 15.21 uur: Inmiddels heeft de Nigeriaanse regering laten weten het vrijlaten van Boko Haram leden uit te sluiten. Dat heeft de Nigeriaanse minister van Binnenlandse Zaken Abba Moro gezegd.

Het is niet aan Boko Haram om eisen te stellen. Bovendien is er geen sprake van het uitruilen van personen tegen elkaar.

In de video, die zeventien minuten duurt, wordt een honderdtal jonge vrouwen gepresenteerd als de ontvoerde schoolmeisjes. De leider van Boko Haram zegt dat de meisjes bekeerd zijn tot de islam. Ook zegt hij dat hij ze alleen vrijgeeft in ruil voor gevangen leden van de islamitische groeping. Boko Haram is de radicaal islamitische groep die eerder deze maand bijna driehonderd meisjes ontvoerde. Leider Abubakar Shekau zei eerder dat de meisjes als slavinnen verkocht zouden worden.

De meisjes werden een maand geleden ontvoerd uit het noordelijke plaatsje Chibok, woonplaats van veel christenen. Vanochtend maakte de BBC bekend dat de gouverneur van de Nigeriaanse provincie Borno zegt te weten waar de meisjes worden vastgehouden. Gouverneur Kashim Shettima zou het leger hebben ingezet om de informatie te verifiëren.

Boko Haram heeft haar bakermat in Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat Borno. De terreurgroep is vooral actief in het noordoosten van Nigeria, waar ze vechten voor een eigen, puur islamitische staat.

Veiligheidsconferentie

President Jonathan Goodluck zou akkoord zijn met een veiligheidsconferentie over Boko Haram, aanstaande zaterdag in Parijs. Dat zou een anonieme Franse official gezegd hebben, meldt AP. Frankrijk is nog in afwachting van bevestigingen van Benin, Kameroen, Tjaad en Niger – buurlanden van Nigeria. De bijeenkomst is een initiatief van de Franse president Hollande.