Belgisch ministerie in digitale quarantaine na gevoelige hack

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Foto EPA / Abedin Taherkenareh

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is volledig afgesloten van het internet nu het vermoeden bestaat dat het computersysteem dit weekend gehackt is en vertrouwelijke dossiers over Oekraïne buitgemaakt zijn. Niemand kan nog surfen of e-mailen. Dat schrijft De Tijd, de krant die zaterdag ook over de hack berichtte.

De Vlaamse zakenkrant schreef zaterdag dat eerder in de week een kwaadaardig virus ontdekt werd, waarmee informatie die het Belgische ministerie heeft over de crisis in Oekraïne bespioneerd en gekopieerd kon worden. De Tijd dacht ook al te weten wie daarachter zitten:

“Alles wijst erop dat de Russen onze overheidscomputers hackten.”

Een woordvoerder van het ministerie bevestigde daarna tegenover ANP dat het systeem gehackt is, maar zei ook dat nog onduidelijk is wie daarvoor verantwoordelijk zijn.

“We proberen de daders nog te identificeren. Het is dus voorbarig om te concluderen wie hierachter zit.”

De Belgische regering van Di Rupo ging dit weekend al meerdere keren in crisisberaad. Daar kwam vandaag dus deze verregaande maatregel uit voort. Er staat veel op het spel voor de premier: internationaal zou België voor gek staan als het als thuisbasis voor veel Europese instellingen vertrouwelijke informatie laat ontsnappen. Bovendien zijn er over twee weken verkiezingen in België.