‘Autobom gevonden bij plek waar Giro d’Italia gisteren finishte’

Vlak bij Dublin, waar de derde etappe van de Giro d’Italia gisteren finishte, is zaterdagavond een ‘enorme’ autobom gevonden. Dat meldt The Irish Independent.

De finish van de etappe van gisteren, in Dublin. Marcel Kittel, links, wint.
De finish van de etappe van gisteren, in Dublin. Marcel Kittel, links, wint. Foto AP / Gian Mattia D'Alberto

Vlak bij Dublin, waar de derde etappe van de Giro d’Italia gisteren finishte, is zaterdagavond een ‘enorme’ autobom gevonden, meldt The Irish Independent. De bom zou in een auto op een parkeerplaats van een hotel net buiten de stad zijn gevonden. Van daaruit moest hij vermoedelijk naar de uiteindelijke locatie van de geplande aanslag worden gereden.

Volgens de krant werd de bom, die meer dan twintig kilo springstof bevatte en volgens een bron “klaar was voor direct gebruik”, zaterdagavond laat gevonden door een antiterrorisme-eenheid.

Gisteren waren in Dublin honderdduizenden mensen op straat om de finish van de etappe mee te maken. De Ierse politie hield de lippen toen nog op elkaar over de gevonden bom, om geen onrust te veroorzaken terwijl de Giro nog in de stad was. Of de wielerwedstrijd daadwerkelijk het doelwit was, is onduidelijk.

De plek waar de bom gevonden werd (de Giro-etappe finishte in het centrum van Dublin):

Een katholieke splinterbeweging zou de bom van Belfast naar Dublin hebben vervoerd. Volgens bronnen droeg het explosief alle kenmerken van een IRA-bom. Een man die banden zou hebben met de Real IRA werd later in Dublin gearresteerd.

De Giro d’Italia begon afgelopen vrijdag in Ierland met een ploegentijdrit, die gewonnen werd door Orica-Greenedge, de ploeg waar de Nederlander Pieter Weening voor fietst. De etappes van zaterdag en gisteren werden gewonnen door de Duitse sprinter Marcel Kittel. Vandaag heeft het peloton een rustdag, die ze in staat stelt naar Italië te reizen, waar de ronde vanaf morgen verdergaat.