13 nieuwe namen op sanctielijst EU vanwege situatie Oekraïne

Een bewapende pro-Russische strijder neemt zijn positie in bij een controlepost in Slavjansk in het oosten van Oekraïne.
Een bewapende pro-Russische strijder neemt zijn positie in bij een controlepost in Slavjansk in het oosten van Oekraïne. Foto AFP/ Vasili Maximov

Dertien mensen en twee bedrijven zijn door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken aan de sanctielijst toegevoegd vanwege de situatie in Oekraïne. Net als in eerdere gevallen worden er inreisverboden opgelegd en tegoeden bevroren.

De namen van de personen zijn vooralsnog niet bekend.

Het is voor het eerst dat er bedrijven zijn toegevoegd aan de sanctielijst. Het gaat om twee bedrijven op de Krim, het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland.

Inmiddels staan er in totaal 61 personen op de sanctielijst. Volgens AP is de verwachting dat er geen strengere maatregelen genomen worden tegen Rusland voor de verkiezingen in Oekraïne van 25 mei.

Eind vorige maand ook toevoegingen

De laatste toevoegingen voor die van vandaag kwamen eind april. Onder de toevoegingen waren toen generaal Valeri Gerasimov, de Russische legerleider, en luitenant Igor Sergun, hoofd van de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst.

Ook werden onder meer Dimitri Kozak, een Russische vicepremier en verschillende pro-Russische separatistische leiders uit de oostelijke Oekraïense steden Loegansk en Donetsk aan de lijst toegevoegd.

Rusland steunt referendum, Kiev noemt het een farce

De regering in Rusland sprak zich eerder vandaag uit over het referendum dat gisteren in twee regio’s in Oekraïne werd gehouden en waarin mensen, volgens de separatisten zelf dan, overweldigend voor autonomie stemden. Het Kremlin zei de wil van het volk te respecteren en dringt bij de regering in Kiev aan op een dialoog met de separatisten in het oosten van het land.

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov daarentegen noemde het referendum een farce, een poging van Rusland om het land te destabiliseren en de regering in Kiev omver te werpen. Kiev en het Westen noemen het referendum onwettig.