‘Westerse verwachting Iraanse raketprogramma dom en idioot’

“Dom en idioot”, noemt de hoogste geestelijk leider van Iran Ali Khamenei verwachtingen van het westen dat zijn land het raketprogramma zal inperken. Khamanei wil juist massaproductie van raketten.

Een raket wordt verplaatst door het Iraanse leger, daarachter een portret van opperste geestelijk leider Ali Khamenei.
Een raket wordt verplaatst door het Iraanse leger, daarachter een portret van opperste geestelijk leider Ali Khamenei. AP / Vahid Salemi

“Dom en idioot”, noemt de hoogste geestelijk leider van Iran Ali Khamenei verwachtingen van het Westen dat zijn land het raketprogramma zal inperken. Khamanei wil juist massaproductie van raketten.

Khamenei sprak de woorden tegenover persdienst IRNA tijdens een bezoek aan een luchtvaartbeurs van de Iraanse Revolutionaire Garde, een onderdeel van het leger.

“Ze verwachten van ons dat wij ons raketprogramma inperken, terwijl zij Iran constant bedreigen met militaire actie. Dus dit is een domme, idiote verwachting. De Revolutionaire Garde zou het programma absoluut moeten uitbreiden en geen genoegen moeten nemen met het huidige niveau. Ze moeten aan massaproductie doen. Dat is hun belangrijkste plicht.”

De VS en bondgenoten zijn juist bezorgd over het raketprogramma van Iran. Ze zijn bang dat de raketten kernkoppen bevatten. Iran ontkent echter kernwapens te ontwikkelen.

Akkoord bevriezen programma P5+1

Begin dit jaar werd juist een akkoord bereikt met de zogeheten P5+1, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Daarin staat dat een belangrijk deel van het nucleaire programma wordt bevroren. Iran heeft met zes wereldmachten afspraken gemaakt over het afbouwen van de voorraad uranium dat kan worden aangewend voor een kernwapen. In ruil daarvoor schorten de VS en de EU sancties tegen Iran op. Zo hebben de VS 326 miljoen euro aan Iraanse tegoeden vrijgegeven.