‘Geschoten in Oost-Oekraïense stad Krasnoarmejsk’

Oekraïense leden van de staatsveiligheidsdienst kijken naar volgens hen vervalste stembiljetten, bij een legercheckpoint in de zuidoostelijke havenstad Mariupol.
Oekraïense leden van de staatsveiligheidsdienst kijken naar volgens hen vervalste stembiljetten, bij een legercheckpoint in de zuidoostelijke havenstad Mariupol. Reuters / Marko Djurica

Verschillende journalisten melden op Twitter dat er op een menigte geschoten werd in de Oost-Oekraïense stad Krasnoarmejsk. De kogels zouden afkomstig zijn van de Oekraïense nationale garde. Er zijn gewonden en sommige bronnen melden een dode.

Twitter avatar stopnarcotics Petr Shelomovskiy They are gone now leaving one dead and two civilians wounded. Locals are shocked. Stains of blood and shot cartridges everywhere
Twitter avatar stopnarcotics Petr Shelomovskiy Found 7.62 caliber cartridges. That’s why the wounds were so bad

Ook persbureau AP meldt schoten. Er gaat een aantal foto’s rond op Twitter van slachtoffers (let op: beeld kan als schokkend worden ervaren). Eerder al maakten tientallen leden van de garde een einde aan het referendum in Krasnoarmejsk. Ze namen controle over het gemeentehuis waar werd gestemd.

Op deze beelden uit Krasnoarmejsk is te zien hoe op een man wordt geschoten, vermoedelijk in zijn been:
https://www.youtube.com/watch?v=W4joK6D_-Wc#t=151

Referendum over onafhankelijkheid

In de regio’s Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne wordt vandaag gestemd over onafhankelijkheid van Kiev. Separatisten willen zich graag afscheiden van Oekraïne. Het referendum is omstreden: het wordt niet geaccepteerd door Kiev. Ook de EU erkent de uitslag niet. Een woordvoerder meldt aan persdienst Reuters dat het referndum “geen enkele democratische legitimiteit” heeft.

Het is geen referendum over inlijving bij Rusland, maar dat zou wel een gevolg kunnen zijn. Onze buitelandredacteur Hubert Smeets, die momenteel in Oekraïne is:

“Volgens de organisatoren verloopt de stemming succesvol: er is een opkomst van circa 70 procent in Donetsk en bijna 80 procent in Loegansk. Deze claims zijn wegens gebrek aan officiële organisatie en onafhankelijke waarnemers niet te toetsen. Gelet op de transparante stembussen van plexiglas is er in de stad Donetsk geen sprake van dergelijk massaal enthousiasme. Een definitieve einduitslag is er nog niet.”

Afgelopen vrijdag werd ook geschoten, in Mariupol, zoals te zien is op dit filmpje. Beelden kunnen schokkend zijn.

Lees ook ‘Waarom is er vandaag een referendum in Oost-Oekraïne?’