Frankrijk wil internationale top over Boko Haram

Een zandsculptuur voor de vrijlating van ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria, gemaakt door zandkunstenaar Sudarsan Pattnaik, op het strand van Puri.
Een zandsculptuur voor de vrijlating van ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria, gemaakt door zandkunstenaar Sudarsan Pattnaik, op het strand van Puri. AFP / Asit Kumar

Frankrijk heeft voorgesteld een top te houden met Nigeria en diens buurlanden over de islamitische militante groepering Boko Haram. Dat heeft president Francois Hollande gezegd. Boko Haram krijgt veel internationale aandacht sinds de ontvoering van tweehonderd schoolmeisjes vorige maand.

Als de omringende landen akkoord gaan, vindt de top aanstaande zaterdag plaats in Parijs, aldus Hollande. De leiders van Nigeria, Benin, Kameroen, Tsjaad en Niger zouden aan het overleg kunnen deelnemen. Ook Groot-Brittannië, de EU en de VS zullen waarschijnlijk aanwezig zijn.

De meisjes werden in de nacht van 14 april door gewapende strijders ontvoerd uit hun school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Bij die actie kwamen een politieagent en een soldaat om. Een aantal meisjes wist te ontsnappen, maar er worden nog steeds meer dan tweehonderd scholieren vastgehouden.

Veel kritiek op houding regering

Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS en andere landen hebben gezegd experts te sturen naar Nigeria om te helpen de meisjes te bevrijden. Het Nigeriaanse leger heeft twee divisies gemobiliseerd voor de zoektocht. Er is een beloning beloofd van ruim 215.000 euro voor degene die cruciale informatie geeft over de ontvoering.

Toch wordt de regering van president Goodluck Jonathan zwaar bekritiseerd vanwege de trage, lakse reactie op de ontvoering. Volgens Amnesty wisten de Nigeriaanse veiligheidsdiensten van de plannen voor de ontvoering, maar deden ze niets.

Boko Haram is een extreme islamitische organisatie die strijdt voor een eigen staat in het noorden van Nigeria. Vele aanslagen, doden en ontvoeringen zijn door de organisatie opgeëist. In december werd een Franse priester vrijgelaten nadat hij een maand eerder in Noord-Kameroen was ontvoerd, een regio waar Boko Haram actief is. In februari vorig jaar werd in hetzelfde gebied een Franse familie ontvoerd. Ze werden twee maanden later vrijgelaten.