Vreemde kevers en spinnenwebben: de gevolgen van Tsjernobyl voor de natuur

Onlangs was het 28 jaar geleden dat de kernramp in Tsjernobyl plaatsvond. In het gebied in wat nu Oekraïne is, en destijds de Sovjet-Unie was, wonen nauwelijks mensen meer. Maar wel dieren. In deze korte documentaire is te zien dat radioactiviteit blijvende invloed heeft op de natuur.

En die invloed is niet gering. Het blijkt dat er veel minder biodiversiteit is in Tsjernobyl: de helft minder vogelsoorten. Vogels hebben meer tumoren en misvormingen. De binnenkanten van boomstammen hebben twee kleuren - wie de jaarringen natelt, ziet dat de kleur precies verschiet bij het jaar 1986. Kevers hebben een andere kleurpatroon, spinnenwebben andere structuren.

De invloed is zelfs merkbaar tot aan de straling van van de paddenstoelen aan toe.

De ramp in Fukushima heeft vermoedelijk soortgelijke blijvende gevolgen. Onderzoekers zetten daar hun studie voort.

Geert Mak wijdde een uitzending van zijn tv-serie In Europa aan de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl. De ramp kende tienduizenden slachtoffers. Vele mensen stierven aan kanker als gevolg van de vrijgekomen straling.