Voor 2,3 miljard blijft Apple cool

Apple koopt Beats, producent van koptelefoons // Het is de grootste overname ooit voor het bedrijf

Waarom is Apple in het nieuws?

Het Amerikaanse elektronicabedrijf staat op het punt om zijn grootste overname ooit te doen. Volgens The Financial Times gaat Apple een koptelefoonmerk voor 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro) kopen. Het gaat om Beats Electronics, bekend van de gekleurde ‘Beats by Dr. Dre’-koptelefoons waar Lady Gaga en Justin Bieber mee te zien zijn. Beats is een groot succes sinds zijn oprichting in 2008.

Wat is er zo interessant aan koptelefoons?

Apple heeft de afgelopen tijd kritiek te verduren gehad over het uitblijven van nieuwe ‘revolutionaire’ gadgets, zoals de iPhone (2007) en iPad (2010) waren. De afgelopen jaren kregen die apparaten wel updates, maar spectaculaire wijzigingen bleven uit.

Volgens analisten is de echte waarde van de overname van Apple dan ook niet de producten van Beats, maar het imago dat het bedrijf heeft. Beats is een snelgroeiend bedrijf dat is voortgekomen uit de onvrede van de Amerikaanse rapper en producer Dr. Dre met de kwaliteit van de consumentenkoptelefoons. Met zijn Beats by Dr. Dre-koptelefoons opende hij de aanval op luxemerken als Sennheiser en Skullcandy. Beroemdheden als dj David Guetta en basketballer LeBron James omarmden de koptelefoons vanaf het begin. Het werd een rage – afgelopen september werd de waarde van het bedrijf nog op 1 miljard dollar geschat.

Gaat het Apple alleen om de koptelefoons van Beats?

De iPad voelt de concurrentie van Android-tablets en in mindere mate de nieuwe Windows-tablets. In de muziekindustrie was de komst van Spotify een grote aanval op het populaire iTunes. Vorig jaar daalden voor het eerst de opbrengsten uit downloads op iTunes, met 2 procent. Ondertussen stegen de totale opbrengsten van de muziekindustrie uit streamingdiensten als Spotify naar 21 procent.

Het maakt de eventuele overname van Beats Electronics nog interessanter. Recentelijk lanceerde het bedrijf de onlinemuziekstreamingdienst Beats Music. Daar kunnen mensen voor een vast bedrag per maand onbeperkt muziek luisteren. Na een voorzichtige lancering van streamingdienst iTunes Radio lijkt Apple op dit moment dus echt de streamingmarkt op te gaan.

Tegelijkertijd brengt Beats ervaring met wearables – draagbare technologische snufjes. Apple lijkt daar steeds meer in te investeren met de verwachte komst van een Apple-horloge, de iWatch.

Maar Apple ontwikkelde alles toch altijd zelf?

De in 2011 overleden Apple-oprichter Steve Jobs is altijd huiverig geweest met overnames en ontwikkelde producten liever zelf. Huidig topman Tim Cook bracht daarin langzaam verandering en zei vorige maand in een bedrijfspresentatie verdere overnames te willen doen. De afgelopen anderhalf jaar kocht Apple al 24 kleine bedrijven. Tegelijkertijd daalde de winst vorig jaar met 4 miljard dollar, naar 37,7 miljard dollar. Met de overnames lijkt Apple toe te geven dat het bedrijf niet meer genoeg heeft aan zijn eigen laboratoriums.