‘Televisiezender Fox redde groot aantal Eredivisieclubs’

Foto ANP / Jerry Lampen

De verkoop van voetbalrechten aan televisiezender Fox International heeft een groot aantal eredivisieclubs behoed voor financiële problemen. Dat verklaren drie bronnen tegen NRC Handelsblad. Het gaat om een clubvoorzitter, een technisch-directeur en een insider die goed op de hoogte is van de financiën in het betaalde voetbal.

Uit een inventarisatie van de jaarcijfers over 2012-2013 – waarvan de laatste twee weken geleden zijn ingeleverd – blijkt dat de voetbalclubs in dat seizoen een nettoverlies leden van ruim 7 miljoen euro. Zonder het contract met Fox dat in de zomer van 2012 is afgesloten zou het verlies zijn opgelopen tot 32 miljoen euro.

Fox, de betaalzender van mediatycoon Rupert Murdoch, nam in 2012 een meerderheidsbelang in Eredivisie Live. Die zender werd 4 jaar daarvoor opgericht door Eredivisie CV, een samenwerkingsverband van alle clubs uit de eredivisie.

Eredivisie Live garandeerde stabiele geldstroom aan clubs

Om aanloopverliezen af te dekken maakte Eredivisie Live een schuld van ruim 30 miljoen. Met dat geld garandeerde Eredivisie Live een stabiele geldstroom aan de voetbalclubs. Die lening zou worden terugbetaald met toekomstige opbrengsten uit de verkoop van televisierechten, zo bevestigt een woordvoerder van de Eredivisie CV. Zonder tussenkomst van Fox zou de geldstroom uit televisierechten van 2012 niet groter maar kleiner zijn geworden.

Deze constructie van Eredivisie Live lijkt heel veel op de manier waarop FC Twente een deel van zijn schulden wil aflossen. Die transactie leidde tot kritiek van de KNVB. Twente werd gedwongen om de jaarrekening aan te passen en werd deze week onder curatele gesteld door de voetbalbond.

Lees meer in het achtergrondverhaal ‘Voetbal wordt bankieren als nood hoog is’ uit NRC Weekend.