‘Schilderij Van Gogh duikt na 40 jaar op in Spanje’

Een afbeelding van Vincent van Gogh in het Vincentre in Nuenen.
Een afbeelding van Vincent van Gogh in het Vincentre in Nuenen. Foto ANP/ Wim Hollemans

Puur toeval: de Spaanse belastingdienst heeft in een kluis van iemand met belastingschuld een hoogstwaarschijnlijk echte Van Gogh teruggevonden, meldt El Mundo. Het schilderij, Cipres, lucht en platteland, verdween veertig jaar geleden uit het instituut voor kunstgeschiedenis van de universiteit van Wenen.

Van Gogh maakte het schilderij, met daarop een landschap van cipressen, rond 1889 en deed dat hoogstwaarschijnlijk in Frankrijk. Twee experts hebben vastgesteld dat het vrijwel zeker een echt schilderij van de Nederlandse kunstenaar is. Die conclusie trokken ze onder andere op basis van drie waarmerken op het werk. De oudste daarvan, uit 1944, zou overeenkomen met die van het Rijksmuseum in Amsterdam. De meest recente is van het instituut in Wenen waar het in 1974 verdween.

Het ministerie van Cultuur in Spanje moet de authenticiteit nog wel bevestigen, schrijft de krant.

Het is onduidelijk hoe het schilderij in de kluis van de man terecht is gekomen. De eigenaar zei het doek al sinds 2010 voor een buitenlandse miljonair te hebben bewaard. De waarde van het werk is niet bekend.