Oekraïense president waarschuwt oosten voor ‘catastrofe’

Een pro-Russische separatist houdt de wacht bij een overheidsgebouw in de Oost-Oekraïense stad Loegansk.
Een pro-Russische separatist houdt de wacht bij een overheidsgebouw in de Oost-Oekraïense stad Loegansk. Foto Reuters / Valentin Ogirenko

Het oosten van Oekraïne wacht een politieke en economische catastrofe als de inwoners van de regio morgen in een referendum voor onafhankelijkheid stemmen. Daarvoor heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov vanmiddag gewaarschuwd.

Toertsjinov, de leider van Oekraïne sinds de succesvolle volksopstand tegen oud-president Janoekovitsj, zegt in een verklaring op zijn website dat afscheiding voor de Oost-Oekraïense regio’s “een stap in de afgrond” zal zijn. Hij waarschuwt voor “een complete ineenstorting van de economie en sociale programma’s” in het oosten als de bevolking morgen ‘ja’ zegt in het volgens de Oekraïense regering illegale referendum.

Referendum in Donbass-regio over onafhankelijkheid

In de Donbass, een regio in het uiterste oosten van Oekraïne, wordt morgen een referendum gehouden over de vraag of de regio onafhankelijk moet worden. Volgende week stemmen de inwoners van de Donbass over de vraag of de soevereine republiek door Rusland moet worden geannexeerd. Opmerkelijk genoeg drong de Russische president Poetin, die eerder enthousiast de Krim inlijfde, deze week aan op uitstel van het referendum. De separatisten in de Donbass hebben echter besloten het toch door te laten gaan.

De Oekraïense regering in Kiev vindt het referendum onwettig. Toertsjinov zegt in zijn verklaring nog altijd bereid te zijn met de bevolking in het oosten te praten over meer autonomie, maar wil niet met de “terroristen” aan tafel die volgens hem nu de touwtjes in handen hebben.

Merkel: Poetin moet meer doen om rust te herstellen

Het Westen blijft de lijn van Kiev steunen. De Duitse bondskanselier Merkel zei vanmiddag na een ontmoeting met de Franse president Hollande dat het referendum in de Donbass in strijd is met de Oekraïense wet en ze riep Poetin op meer te doen om de situatie in Oekraïne te laten deëscaleren. Poetin moet er volgens Merkel ook voor zorgen dat er op 25 mei in het hele land presidentsverkiezingen kunnen worden gehouden.

In de stad Marioepol, die in de regio Donetsk ligt, kwamen gisteren bij gevechten tussen betogers en Oekraïnse regeringstroepen zeven mensen om het leven. Vanochtend kwamen er geen berichten van nieuwe gewelddadigheden. In Donetsk werd een onbekend aantal medewerkers van het Rode Kruis gedurende zeven uur vastgehouden door pro-Russische separatisten.

    • Pim van den Dool