Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Henk Krol vreest onderzoek naar mogelijke subsidiefraude niet

“Er gaat niets ernstigs gevonden worden, want dat kan niet.” Oud-50Plus-fractievoorzitter Henk Krol is niet bang voor het onderzoek dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gisteren zei te willen doen naar mogelijke subsidiefraude bij zijn stichting Vrienden van de Gay Krant. Hij reageerde vandaag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Henk Krol is niet bang voor onderzoek naar mogelijke subsidiefraude. Het gaat om "anonieme geruchten", zei hij vandaag.
Henk Krol is niet bang voor onderzoek naar mogelijke subsidiefraude. Het gaat om "anonieme geruchten", zei hij vandaag. Foto ANP/ Koen van Weel

“Er gaat niets ernstigs gevonden worden, want dat kan niet.” Oud-50Plus-fractievoorzitter Henk Krol is niet bang voor het onderzoek dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gisteren zei te willen doen naar mogelijke subsidiefraude bij zijn stichting Vrienden van de Gay Krant. Hij reageerde vandaag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Het Algemeen Dagblad meldde vorige maand dat Krol tonnen belastinggeld dat was uitgekeerd aan de stichting zou hebben gebruikt om zijn seksshop overeind te houden. Het ministerie maakte tussen 2008 en 2011 in totaal bijna 300.000 euro aan subsidie over.

Het zijn ook die jaren die de auditdienst van Rijksoverheid zal onderzoeken. Een woordvoerder van minister Bussemaker (PvdA) zei gisteren in het AD dat er “vragen zijn gerezen rond de besteding” van het subsidiegeld. Mocht blijken dat de uitgekeerde subsidie is besteed aan andere zaken dan waarvoor ze bedoeld was, dan zal het ministerie het geld terugvorderen.

Krol zei gisteren al op Twitter blij te zijn met het onderzoek, om zo een einde te maken aan “alle onzin die circuleert”. In Tros Kamerbreed herhaalde hij vandaag blij te zijn en benadrukte hij dat het hier alleen maar gaat om “anonieme geruchten”.

Van partijleider naar lijstduwer

Krol stapte vorig jaar oktober op als partijleider van ouderenpartij 50Plus. De Volkskrant onthulde dat hij, toen hij nog hoofdredacteur van de Gay Krant was, jarenlang geen pensioenpremie had afgedragen voor zijn werknemers. Hij werd opgevolgd door Norbert Klein. Nu is Krol lijstduwer voor de partij tijdens de Europese Verkiezingen van 22 mei. Toine Manders is de lijsttrekker.