‘Geen info van Openbaar Ministerie voor aanpakken motorclubs’

Burgemeesters die de komst van criminele, lokale afdelingen (“chapters”) van motorclubs naar hun gemeentes willen tegenwerken, ontberen hiervoor de noodzakelijke informatie van het Openbaar Ministerie en de politie. Dat zegt Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede.

Leden van de motorclub Hell's Angels rijden in het centrum van Sittard.
Leden van de motorclub Hell's Angels rijden in het centrum van Sittard. Foto ANP

Burgemeesters die de komst van criminele, lokale afdelingen (‘chapters’) van motorclubs naar hun gemeentes willen tegenwerken, ontberen hiervoor de noodzakelijke informatie van het Openbaar Ministerie en de politie. Dat zegt Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede en voorzitter van de landelijke commissie die de strijd tegen criminele motorbendes coördineert, in een interview met NRC Handelsblad.

Bij recherche en OM is op dit moment te weinig informatie over eventueel strafblad, inkomstenbronnen en eventuele betrokkenheid bij crimele netwerken van chapterleden voorhanden om beargumenteerd het verzoek tot vestiging van een lokale afdeling te kunnen afwijzen. Weliswaar is hier geen vergunning voor nodig, maar burgemeesters kunnen de komst van een chapter wel op allerlei manieren dwarsbomen, bijvoorbeeld door de betreffende motorclub faciliteiten te weigeren.

Omdat het Rijk en gemeenten vooralsnog slechts gedeeltelijk lukt om grip te krijgen op criminaliteit binnen de snel groeiende motorclubs, gaat de bestrijding zich meer concentreren op lokale afdelingen, zegt Den Oudsten. “Ik schat in dat meer burgemeesters zich gaan uitspreken tegen de komst van nieuwe chapters van motorclubs”, aldus de burgemeester. De gemeente Sittard-Geleen probeert de laatste weken pogingen tot vestiging van een Bandidos-afdeling te dwarsbomen.

Opstelten: kijken naar mogelijkheden verbieden afdelingen

Gisteren zei minister Opstelten na spoedberaad met burgemeesters, politie en justitie, dat de mogelijkheden bekeken gaan worden om criminele, lokale afdelingen van motorclubs te kunnen verbieden. Hierbij hebben burgemeesters echter het voortouw. Die beschikken niet over de noodzakelijke informatie, zegt den Oudsten. “We weten nog steeds te weinig. De motorclubs zijn gesloten bolwerken”, aldus Den Oudsten.

De Nationale Recherche, die een belangrijke rol speelt bij de informatiegaring over criminaliteit binnen motorclubs, gaf eerder deze week toe verrast te zijn door de snelle groei van het aantal lokale afdelingen, en de komst van motorclub Bandidos naar Nederland. Die komst vormt mogelijk de achtergrond van de aanslagen in Echt-Susteren de afgelopen weken. “Dat het in Limburg en op dit moment zou escaleren, hadden we niet voorzien”, aldus Wilbert Paulissen, hoofd van de Landelijke Recherche in een gesprek met regionale bladen van de Persdienst.

Lees het hele interview met Den Oudsten vandaag in NRC Weekend.