De terugkeer van het Hollandse haantje

Om jaarlijks drie miljard eieren te leggen zijn zo’n veertig miljoen leghennen in de weer. Deze kippen zijn van een ander ras dan de snelgroeiende slachtkuikens die in zes weken naar naar een gewicht van ruim twee kilo aanzwellen. Uiteraard hebben de leghennen ook broertjes, maar daar kan de handel weinig mee. Ze leggen geen

Om jaarlijks drie miljard eieren te leggen zijn zo’n veertig miljoen leghennen in de weer. Deze kippen zijn van een ander ras dan de snelgroeiende slachtkuikens die in zes weken naar naar een gewicht van ruim twee kilo aanzwellen. Uiteraard hebben de leghennen ook broertjes, maar daar kan de handel weinig mee. Ze leggen geen eieren en ze zijn niet van een ‘vleesras’ zodat ze langzaam groeien. De gangbare oplossing is vergassen of in de verhakselaar stoppen.
Om aan deze zinloze moordpartij een eind te maken is er een door de overheid gesteund initiatief om te onderzoeken of de haantjes een belangrijker rol kunnen krijgen. Door ze op te laten groeien met hun zusjes, heb je na elf weken een haantke van ruim en kilo, waarvan na de slacht zes tot achthonderd gram overblijft. De vraag is nu of het lukt om de beestjes op het menu te krijgen, te beginnen in het restaurant.
Chris Borren is biologisch kippenboer, hij vertelt over de gang van zaken op zijn bedrijf De Lankerenhof.


Nel Schellekens is de keukencheffin van haar restaurant De Gulle Waard. Zij is ambassadeur van het ‘leghaantje.’

Koen van Brunschot is chefkok van het NRC restaurant. Hij heeft het haantje op het menu gezet en hij vertelt hoe hij het bereidt.