Xscape, het ‘nieuwe’ album van Michael Jackson ‘klinkt geweldig’

Vijf jaar na zijn dood speelt de King of Pop nog steeds een hoofdrol in de muziek. Vandaag verscheen zijn album Xscape op Spotify. Nog niet eerder uitgebracht materiaal is door producers van nu bewerkt. Uitmelken wellicht, maar de eerste recensies zijn positief.

Foto AP / Joerg Sarbach

Vijf jaar na zijn dood speelt de King of Pop nog steeds een hoofdrol in de muziekwereld. Vandaag verscheen zijn album Xscape op Spotify. Nog niet eerder uitgebracht materiaal is door producers van nu bewerkt. Uitmelken wellicht, maar de eerste recensies zijn positief.

Luister naar Xscape op Spotify

Niet dat de nalatenschap van Michael Jackson magertjes is. Volgens Forbes werd er vorig jaar nog 160 miljoen dollar verdiend aan Jackson.

Het Vlaamse Humo benoemt het als volgt:

“Nee, natuurlijk draait het om poen. De kassa moet rinkelen, want het was een dikke streep door de rekening van Sony Music dat het bedrijf naast dat ellendige downloaden en die vervloekte crisis in de muziekindustrie ook nog eens de dood van hun populairste melkkoe moest incasseren.”

Timbaland produceerde de meeste nummers

De postume inkomsten van Michael Jackson kunnen dit jaar flink oplopen met behulp van Xscape, zijn ‘nieuwe’ album. Op het album staan acht nummers die nooit officieel zijn uitgebracht.

Onder leiding van producer en labelbaas LA Reid werd het materiaal omgebouwd door hedendaagse producers en muzikanten waarbij vooral producer Timbaland het meeste werk verrichte.

De Nederlandse inbreng op het album komt van producer Giorgio Tuinfort die meewerkte aan de single Love Never Felt So Good, een nummer dat ooit in Amsterdam zou zijn opgenomen en nu met Nederlandse muzikanten opnieuw is ingespeeld.

Van Love Never Felt So Good staan drie versies op het ‘deluxe album‘, want naast alle nieuwe versies zijn de originelen te horen en van deze single is ook een versie met Justin Timberlake opgenomen.

De eerste reacties op Xscape zijn positief. Humo schrijft:

Het is onweerlegbaar: vanaf de eerste noten weet je dat hier, ook postuum, een supertalent aan het werk is. Timbaland, één van de acht producers,zegt in de documentaire over zichzelf: ‘I never talk cocky but…I’m a baaad man.’ Zoals we dankzij MJ weten is bad góéd, en Timbaland mag pochen, want elke song op ‘Xscape’ klinkt geweldig. In de documentaire hoor je de demo’s, de eerste ‘definitieve’ versies uit de periode 1998-2005, en de huidige opgefokte super-de-luxe megaremixes.

The Guardian schreef na een vroege luistersessie:

“While some of them are very obviously album tracks at best, there are flashes of genius that haven’t been diluted or watered down. In fact, Xscape manages to bring most of them to life.”

In het AD zegt 3FM-dj Gerard Ekdom:

“Ik had vooraf zoiets: daar gaan we weer. Komt er nog zo’n samenraapsel als Michael. Maar toen ik de tracks beluisterde dacht ik: wow, wat is dit góed. Dit is een volwaardig Jackson-album. Pure disco, simpel en vet geproduceerd in de geest van deze tijd.”

Het album gaat vergezeld van een documentaire waarin de producers praten over hun werk. Een deel hiervan staat al op YouTube: