Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Schippers vordert dossier klokkenluider bij NZa

Foto ANP / Bart Maat

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft alle documenten en bestanden die de overleden klokkenluider Arthur Gotlieb verzamelde bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevorderd. Hieronder bevinden zich vertrouwelijke klachten van patiënten over artsen, niet-geanonimiseerde interne correspondentie, informatie uit persoonlijke agenda’s van NZa-medewerkers en interne notulen.

Ook heeft de minister beschikking gekregen over verdenkingen die Gotlieb koesterde tegen sommige ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid over hun gebrek aan onafhankelijkheid vanwege hun banden met de farmaceutische industrie. Schippers stelde begin april een externe commissie aan die het intern functioneren van de NZa onderzoekt, inclusief de aantijgingen van Gotlieb en zijn behandeling door het management.

De minister blijkt de gegevens al vorige maand bij de toezichthouder gevorderd te hebben. Dat gebeurde om vragen te kunnen beantwoorden van Kamerleden naar aanleiding van publicaties van NRC Handelsblad en NOS.

3 gigabyte aan vertrouwelijke documenten

Arthur Gotlieb schreef het dossier van 600 pagina’s vorig jaar. Het is een verweerschrift tegen een negatieve werkbeoordeling, onderbouwd met 3 gigabyte aan vertrouwelijke documenten, bijlagen, foto’s en geluidsbestanden. In zijn verweerschrift stelde hij allerlei misstanden binnen de NZa aan de kaak. Een daarvan was de onveiligheid van informatie. Jarenlang waren tientallen medische dossiers, privacy gevoelige stukken en vertrouwelijke bedrijfsinformatie voor het hele personeel toegankelijk. Ook deed hij uitvoerig verslag van de manier waarop hij tegengewerkt werd door directe leidinggevenden. Gotlieb pleegde in januari dit jaar zelfmoord.

Met het dossier krijgt Schippers’ departement ook informatie in handen die Gotlieb verzamelde over ambtenaren van Volksgezondheid. In het dossier moet vooral de directie Geneesmiddelen en Medische Technologie het ontgelden. De directie is belast met de introductie van innovatieve behandelmethodes. In zijn dossier beschrijft Gotlieb hoe de directie “soms stomweg naar de pijpen van de farmaceutische industrie danst”.

Kamer wordt vanavond nog geïnformeerd

Schippers heeft de gegevens gevorderd op grond van artikel 20 van de kaderwet zelfstandige bestuursorganen. Dat stelt: “Onze Minister kan inzage vorderen van alle zakelijke gegevens en bescheiden, indien dat voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig is.”

Volgens een woordvoerder zal de minister de Kamer vanavond nog informeren. Ook zal het dossier van Gotlieb vertrouwelijk ter inzage worden gegeven aan de Kamerleden.

Lees verder in ons uitgebreide NZa-dossier.