PvdA-bestuur neemt motie aan: kinderpardon moet versoepeld

Een bord in de gemeente Bunnik met de oproep tot het tekenen van de petitie voor het kinderpardon.
Een bord in de gemeente Bunnik met de oproep tot het tekenen van de petitie voor het kinderpardon. Foto ANP/Jeroen Jumelet

De PvdA wil dat het kinderpardon ruimhartiger wordt toegepast. De ledenraad heeft daarover gisteren in Zwolle een motie aangenomen, zo meldt een van de aanjagers Sander Terphuis tegen persbureau Novum.

De motie werd gisteravond ingediend door het Edese PvdA-raadslid Alet van Leeuwen. In het voorstel staat dat kinderen die nu onder gemeentelijk toezicht staan ook onder het kinderpardon moeten vallen. Nu kunnen alleen kinderen die gedurende vijf jaar onder toezicht van de rijksoverheid staan aanspraak maken op het pardon. In de motie is sprake van driehonderd kinderen die alsnog moeten worden toegelaten.

‘Huidige regels zijn idioot’

Ook buiten de PvdA wordt de roep om een ruimer kinderpardon steeds groter. Inmiddels hebben 157 burgemeesters een handtekening gezet na een oproep daarover van burgemeester van Bunnik Martijn Ostendorp (CDA). De Kinderombudsman Marc Dullaert noemde de huidige regels van het kinderpardon eergisteren ‘idioot’.

Gemeenten zijn volgens de Kinderombudsman namelijk ook de overheid. Dullaert wijst er in de krant op dat bij het overdragen van zorgtaken gemeenten wel als decentrale overheden worden gezien en bij het kinderpardon plotseling niet:

“Deze kinderen waren gewoon op school ingeschreven, gingen naar sportclubs, er was contact met een maatschappelijk werker. Zij waren dus wel degelijk in het zicht van de overheid.”

Het kinderpardon is afkomstig uit het regeerakkoord. De maatregel was aanvankelijk een ‘uitruil’ tussen coalitiepartijen VVD en PvdA. In ruil voor het pardon kreeg de VVD de strafbaarstelling van illegaliteit. Die laatste maatregel werd op verzoek van de PvdA vorige maand geschrapt. De VVD kreeg daar een half miljard aan lastenverlichtingen voor terug.