Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Medicijngebruik tijdens examens omhoog

VMBO-leerlingen van een school in Spijkenisse doen mee aan een examentraining.
VMBO-leerlingen van een school in Spijkenisse doen mee aan een examentraining. Foto ANP / Bart Maat

Tijdens de examens worden 70 procent meer bètablokkers verstrekt aan scholieren. Dat meldt de Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK) in NRC Handelsblad.

In de vorige examenperiode werd de bètablokker propranolol 2.200 keer verstrekt aan 16- tot en met 19-jarigen. Het gemiddelde van de overige maanden is 1.300. Nederland heeft in totaal bijna 800.000 jongeren in deze leeftijdsgroep. Circa 198.000 leerlingen doen dit jaar vanaf maandag eindexamen.

Voorgaande jaren was hetzelfde patroon te zien, meldt de SFK. De stichting verzamelt de gegevens van medicijnuitgifte van 95 procent van de apotheken in Nederland. Bètablokkers verlagen het hartritme en de bloeddruk waardoor scholieren zich rustiger zouden moeten voelen. Apothekers raden op hun sites aan “als het echt nodig is” het middel te gebruiken.

Ook Ritalin zou populair zijn

Experts en onderzoekers krijgen al jaren “signalen” dat scholieren studiestimulerende medicatie wel nemen, maar niet eerst naar de dokter zijn gegaan. Vooral stimulantia zoals Ritalin zouden in examentijd populair zijn onder studenten en scholieren omdat het prestaties zou verbeteren. Echt bewezen zijn zulke signalen niet.

De SFK ziet tijdens examentijd geen stijging van slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) of stimulantia zoals Ritalin (methylfenidaat). De SFK heeft alleen zicht op de hoeveelheid voorgeschreven middelen. “We weten niet hoeveel er in het illegale circuit omgaat”, zegt een woordvoerder tegen NRC.

Lees het uitgebreide artikel over dit onderwerp in de digitale editie (€).