Teeven: kabinet versoepelt kinderpardon niet

Foto ANP / Martijn Beekman

De regels voor het kinderpardon worden niet versoepeld. Bij een specifieke groep kinderen zal wel worden bekeken of de verblijfsvergunning alsnog kan worden toegekend als er sprake is van een schrijnende situatie. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vanmiddag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

‘Uitsluitsel over paar weken’

“Voor een bepaalde groep kinderen zal ik kijken of ik op enigerlei wijze, misschien, gebruik kan maken van mijn discretionaire bevoegdheid,” zei Teeven.

“De regeling voor het kinderpardon is bijna afgewerkt. Er zitten een aantal mensen in de bezwaarfase, een aantal zaken liggen nog onder de rechter en pas als dat is afgerond kom ik weer in beeld. Over een aantal weken kan ik meer uitsluitsel geven.”

Het aantal burgemeesters dat de oproep voor een ruimer kinderpardon steunt blijft ondertussen oplopen. 140 burgemeesters vinden dat asielkinderen die al vijf jaar onder toezicht van een gemeente staan onder het kinderpardon vallen. Nu geldt het pardon alleen voor kinderen die al vijf jaar onder rijkstoezicht staan. Kinderombudsman Marc Dullaert had deze week scherpe kritiek op die regeling.

‘Gemeenten kunnen situaties niet beoordelen’

Volgens Teeven is het onderscheid heel bewust gemaakt.

“Gemeenten kunnen een individuele situatie niet altijd goed bekijken. Doodeenvoudig omdat de gemeente vaak niet eens weet dat een kind dat onder de regeling kan vallen bij hen in de gemeente woont. Dat is ook de reden dat een aantal burgemeesters de afgelopen weken de IND heeft benaderd. Zij wilden weten of ze een kind dat onder de regeling valt in hun gemeente hadden wonen.”

Coalitiepartij PvdA wil ook dat Teeven het kinderpardon ruimhartiger toepast. De ledenraad van de partij nam daarover gisteren een motie aan in Zwolle. (Novum)