Een magisch-realistisch zoet Moederdagcadeauboek

Zo’n moeder willen we allemaal wel: eentje die met Moederdag een bloem verdient ‘omdat jouw ogen zeggen dat de dag weer vol plezier zal zijn’. Of: ‘Omdat jij steeds weer antwoord geeft, al vraag ik duizend keer waarom.’ In de versjes in Mama Lief Alsjeblieft is de moederfiguur minder realistisch dan idealistisch, geheel passend bij de gelukzalige wereld van kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. En passend ook bij het Moederdagcadeauboek (met bloemenstickervel achterin) dat dit prentenboek is.

Dat zo’n zoet boek – van Kuyper en zijn vrouw Margje – toch niet versuikert is vooral te danken aan illustrator Martijn van der Linden. Hij tekende bij de elf versjes elf dieren die een bloem schenken, in helle kleuren en malle poses. Zo is er een konijn dat in een schuitje door een rood-paars-geel-roze tulpenveld roeit, een flamingo met een gerbera op een rode fiets en een giraffe die door een dieppaarse irissenwei dartelt, tegen een achtergrond van ruige bergen. Alle dieren hebben een hoedje op.

Die magisch-realistische beelden houden de tekst op afstand, en dus ook het zoete kind of de lieve moeder. Maar het paradijselijke, dartele gevoel uit de beelden draagt volledig dat authentieke Kuyper-geluk uit. Van geluk en warmte kun je uitstekend kunst maken – hier is het bewijs.