Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Apple bezig met miljardenovername Beats’

De Amerikaanse computerfabrikant Apple treft voorbereidingen voor de overname van Beats Electronics, een bedrijf dat koptelefoons maakt en een streamingdienst voor muziek aanbiedt. Dat schrijft de Financial Times.

Beats werd in 2006 opgericht door rapper Dr. Dre en muziekproducer Jimmy Iovine. Streamingdienst Beats Music concureert met Spotify. De koptelefoons – die overigens wisselende recensies krijgen – hebben in de VS een marktaandeel van zo’n 27 procent. Met de overname zou een bedrag van 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro) zijn gemoeid, waarmee het de grootste aankoop in de 38-jarige geschiedenis van Apple zou zijn.

Mogelijk wordt de overeenkomst volgende week al bekendgemaakt, maar de zakenkrant waarschuwt dat de deal nog niet rond is en dus nog kan afketsen. Apple en Beats Electronics willen beide niet reageren op de berichten, aldus AP.

Van oudsher koopt Apple weinig technologie van andere bedrijven, omdat het bedrijf erop vertrouwt dat het in staat is zijn eigen producten - de iPod, de iPhone en de iMac - tot een succes te maken. Sinds het overlijden van topman Steve Jobs in oktober 2011 zijn er echter geen revolutionaire nieuwe producten gelanceerd. Het bedrijf uit Cupertino verrichte de afgelopen maanden al een aantal strategische overnames.