Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Animatie: hoe Londen in tweeduizend jaar uitgroeide tot wereldstad

Londen is tweeduizend jaar oud. Met een bulk aan data maakten planologen van een Londens onderzoeksinstituut deze visualisatie, die laat zien hoe Londen van een kleine Romeinse nederzetting aan de oever van de Theems uitgroeide tot wereldstad van ruim 7,5 miljoen inwoners.

Van de Romeinse tijd en de Victoriaanse tijd tot nu. Elk tijdperk komt voorbij. Wat je ziet is het ontstaan van wijken, een omvangrijk wegennetwerk en een groeiend aantal historisch beschermde gebouwen (zie de gele stippen).

Voor de liefhebber die graag nog verder wil kijken. Hieronder een video van het straatbeeld van Londen, met daarin beelden verwerkt van hoe het er in 1924 uitzag. De productie is van de Britse filmmaker Simon Smith.