Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Verhoogde aandacht politie voor handel in drugs op verborgen sites

De Nederlandse politie heeft “verhoogde aandacht” voor de handel in drugs en wapens op verborgen websites. Tientallen sites bieden de mogelijkheid om illegale spullen te kopen. Enkele Nederlandse verdachten zijn hiervoor recent aangehouden.

XTC-tabletten klaar voor een onderzoeksanalyse in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.
XTC-tabletten klaar voor een onderzoeksanalyse in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse politie heeft “verhoogde aandacht” voor de handel in drugs en wapens op verborgen websites. Tientallen sites bieden de mogelijkheid om illegale spullen te kopen. Enkele Nederlandse verdachten zijn hiervoor recent aangehouden.

De handel vindt plaats op het zogeheten TOR-netwerk, een deel van het internet waarop gebruikers anoniem kunnen blijven. Er wordt betaald met de virtuele munt bitcoin.

Vorig jaar sloot de FBI de website Silk Road, waar gehandeld werd in drugs, verboden medicijnen, geweren, valse paspoorten en ook huurmoordenaars werden besteld. Sindsdien zijn er diverse vergelijkbare websites opgericht op het verborgen web, blijkt uit een inventarisatie van nrc.next. Zo is er een ‘Silk Road 2.0’ gestart, waar 6.682 mensen drugs aanbieden en ook gehandeld wordt in anonieme creditcards, juwelen, wapens, voorwerpen om drugs in te smokkelen en methoden om bankbiljetten te vervalsen. Ook is er een pillenpers te vinden en een gids hoe xtc te produceren. Prijzen variëren van honderd euro voor een paar pillen tot tienduizenden euro’s voor 10 kilo MDMA, de werkzame stof in xtc.

Vooral xtc-pillen aangeboden door handelaren

Naast Silk Road 2.0 kunnen op minstens 31 andere ‘TOR-websites’ drugs worden besteld. Met name xtc-pillen worden door Nederlandse handelaren aangeboden. De webshop NLGrowers specialiseert zich volledig in Nederlandse cannabis. Andere aanbieders komen vooral uit Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Volgens de Landelijke Eenheid van de politie doet Nederland er alles aan om de illegale handel aan te pakken. “Wij kunnen niet toelaten dat via moeilijk te achterhalen websites verboden wapens en drugs wordt verhandeld”, aldus een woordvoerder. Zo lopen er “verschillende onderzoeken” tegen internethandelaren en zijn er recent ook websites offline gehaald, zoals Black Market Reloaded en Utopia, omdat deze sites fungeerden als zwarte marktplaatsen. De oprichters van Utopia, vijf Nederlandse mannen, zijn in februari dit jaar gearresteerd. Zij ontvingen volgens justitie onder andere een aanbetaling voor het plegen van een huurmoord.

Rechtbank doet vandaag uitspraak tegen twee handelaren

Vandaag doet de rechtbank in Rotterdam uitspraak in een zaak tegen twee Silk Road-handelaren. De mannen uit het Gelderse Zetten zouden op deze anonieme marktplaats drugs hebben verkocht onder de naam XTC Express. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar celstraf geëist.

Twee weken geleden werd bekend dat de 22-jarige Maikel S. uit Woerden in Amerika vastzit, ook wegens drugshandel via Silk Road. Hij zou samen met vier Nederlanders en vijf Europeanen drugs hebben geproduceerd en verhandeld.

Lees in de nrc.next van vandaag het verhaal ‘Van Woerden naar een Amerikaanse cel’.