Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Rechter geeft online drugsdealers tot vijf jaar cel

MDMA in pilvorm. Twee mannen die de drug aanboden via Silk Road, zijn vandaag veroordeeld.
MDMA in pilvorm. Twee mannen die de drug aanboden via Silk Road, zijn vandaag veroordeeld. Foto ANP / Lex van Lieshout

De rechter heeft twee mannen uit Zetten en Arnhem vandaag veroordeeld tot celstraffen van vier en vijf jaar omdat ze drugs verkochten op internet. Onder de naam XTC Express werden via Silk Road verboden middelen aangeboden. Justitie had zes jaar geëist.

Silk Road, een digitale marktplaats voor drugs, is vorig jaar door de FBI van internet verwijderd. Volgens de rechter had het duo hun klanten ‘willens en wetens’ blootgesteld aan ernstige gezondheidsrisico’s. Vooral het feit dat ze pillen aanboden met een levensgevaarlijke concentratie MDMA werd de twee kwalijk genomen.

Meer aandacht van politie

De klandizie was internationaal: het duo bediende klanten in de VS, Canada en Australië. Het duo liep oktober vorig jaar tegen de lamp toen ze synthetische drugs produceerden in een container achter een woning in Zetten. Er werd honderdduizend euro in beslag genomen, alsmede 325 bitcoins.

Vandaag bleek al dat de politie steeds meer gaat letten op wapen- en drugshandel via internet. Ondanks de sluiting van Silk Road zijn er namelijk talloze nieuwe sites opgedoken die in dezelfde behoefte voorzien. In februari werden bijvoorbeeld vijf Nederlanders gearresteerd die achter Utopia zouden zitten. Zij hadden volgens de politie een aanbetaling ontvangen voor een huurmoord.