‘Raketinslagen bij Nederlands kamp in Mali’

140 voertuigen werden in maart door Defensie op een transportschip ingeladen voor de missie in Mali.
140 voertuigen werden in maart door Defensie op een transportschip ingeladen voor de missie in Mali. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Op een kilometer afstand van het Nederlandse kamp in Mali zijn vannacht vier raketten ingeslagen. De ongeveer 300 militairen op het kamp zijn daarna naar de zogeheten safe haven gegaan, melden correspondenten ter plaatse. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Twitter avatar RikGoverde Rik Goverde Vier raketinslagen ten zuiden van Nederlandse kamp #Gao #mali Helm op, vest aan & safe haven in. Geschatte afstand 1e inslag: 1 kilometer.
Twitter avatar keesbroere Kees Broere Luchtalarm bij Nederlands VN-kamp Gao, Mali. Mogelijk vier inslagen, niet dichter dan 1 km kamp. Geen slachtoffers http://t.co/CK81Hok6YS

450 militairen naar Mali

Nederland heeft vorige maand ongeveer 450 militairen naar Mali gestuurd voor de missie waar de Verenigde Naties vorig jaar toe besloot toen een burgeroorlog dreigde. De VN treedt in Mali op om de bevolking te beschermen en de verhouding te verbeteren tussen de centrale regering en de gemarginaliseerde Toearegs in het noorden. De VN-troepen mogen niet alleen zichzelf verdedigen, maar ook “alle noodzakelijke middelen” inzetten om de lokale burgers te beschermen. Een “robuust mandaat” dat bij eerdere VN-missies wel eens ontbrak.

Nederlanders verzamelen inlichtingen

De Nederlandse taak binnen de VN-missie is het verzamelen van inlichtingen voor alle internationale troepen. Met commando’s, analisten en helikopters worden bedreigingen en criminaliteit rond de noordelijke stad Gao in kaart gebracht.

Van de 450 Nederlandse militairen zijn 90 van de commando’s, de speciale eenheid van de landmacht die onder de zwaarste omstandigheden kan vechten. In deze missie zijn ze bedoeld voor langeafstandsverkenningen, maar gezien het VN-mandaat kunnen zij ook worden ingezet in het heetst van de strijd; 70 inlichtingenanalisten moeten informatie verzamelen en duiden; 60 man gaan mee voor de vier Apache-gevechtshelikopters en nog eens 70 voor de drie Chinook-heli’s die voor transport en eventuele evacuatie zorgen. Dan zijn er nog de marechaussee, ondersteunend personeel en officieren op het hoofdkwartier.

De missie duurt in principe tot eind 2015 en kost naar schatting 215 miljoen euro.