Lokalen aan de macht in tweederde van de gemeenten

Foto ANP / Catrinus van der Veen

In 200 van de 292 gemeenten waar de wethouderszetels inmiddels zijn verdeeld, zijn lokale partijen in het plaatselijke college vertegenwoordigd. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

In 92 gemeenten zijn lokalen dus níét vertegenwoordigd: omdat ze er geen raadszetels hebben gehaald (10 gemeenten), maar vooral (82 gemeenten) omdat ze na onderhandelingen in de oppositie zijn beland. Dat de lokalen in veel colleges zijn terechtgekomen is een logisch gevolg van de verkiezingsuitslag: van alle stemmen op 19 maart ging liefst 28 procent naar een lokale partij: ruim 1,8 miljoen stemmen. Het CDA, de grootste partij na de lokalen, kreeg slechts de helft van dat enorme stemmenaantal. En toch zitten de christen-democraten tot dusver in vijf gemeenten méér in het college.

Machtsspreiding CDA goed, PvdA matig

Het CDA en de lokalen zijn gelijkelijk vertegenwoordigd in het lokaal bestuur, en de rest volgt op afstand. Let wel: die ‘rest’ deed ook in minder gemeenten aan de verkiezingen mee. Het CDA deed in 377 gemeenten mee, de PvdA in 308, de ChristenUnie in 152. Dan is de potentiële machtsspreiding per definitie kleiner.

In de 380 gemeenten waar op 19 maart raadsverkiezingen waren, worden nieuwe colleges gevormd. NRC volgt de onderhandelingen in deze gemeenten. Klik door naar onze interactieve kaart. Lees verder vanmiddag in NRC Handelsblad.