Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Coalitieakkoord Rotterdam: stad gaat merken dat Leefbaar aan de macht is

Luchtfoto van het stadhuis aan de Coolsingel in het centrum van Rotterdam.
Luchtfoto van het stadhuis aan de Coolsingel in het centrum van Rotterdam. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Rotterdam moet veiliger en duurzamer worden. Zoveel mogelijk Rotterdammers moeten aan het werk. Mensen met een uitkering gaan zelf weer meebetalen aan het ophalen van hun huisvuil. En voor kansarmen wordt het lastiger zich in de stad te vestigen.

Vanmiddag presenteerden Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hun coalitieakkoord ‘Volle kracht vooruit’ in het stadhuis. De coalitie heeft een smalle basis met 23 van de 45 zetels.

Akkoord voor ‘gewone’ Rotterdammer

Het is een akkoord voor de ‘gewone’ Rotterdammer. De man of vrouw met een baan en eventueel een gezin. Die gewone Rotterdammer wil minder criminaliteit natuurlijk, maar vooral ook minder overlast van hangjongeren, van verkeersovertreders en van vervelende gasten in de metro of de tram. Ze willen geen opengescheurde zakken huisvuil of andere zooi op straat. En ze willen meer groen in de wijk. Die Rotterdammer wil ook graag wat minder gemeentelijke belasting betalen. Dan subsidieert de gemeente maar wat minder multi-culticlubjes.

Stevig stempel Leefbaar en D66

Het coalitieakkoord draagt een stevig stempel van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij met 14 zetels. Ook de hand van tweede partij D66 (6 zetels) is duidelijk: er wordt niet bezuinigd op culturele instellingen en de stad moet duurzamer en groener worden.

Voor kansarmen en mensen met een uitkering wordt het zwaarder. Het vorige college van PvdA, VVD, CDA en D66 was er meer op gericht hen te ontzien. Ook ambtenaren zullen merken dat Leefbaar in het college zit: het ambtelijk apparaat moet kleiner en flexibeler worden. Ambtenaren moeten allemaal een week stage lopen bij een instelling om de praktijk te proeven.

CDA-hand minder helder

De CDA-hand is in het akkoord wat minder helder. Op het gebied van onderwijs zullen alle partijen op verschillende punten snel overeenstemming hebben bereikt: zo wilden alle drie partijen onderwijsachterstanden zo jong mogelijk aanpakken, en dat gaat gebeuren. Er is ook weinig gesteggeld over de aanpak van zwakke scholen en het aantrekken van de beste leraren. De pilot met een onderwijscode komt weer duidelijk uit de Leefbaar-koker. Die code luidt: in de klas dragen wij geen petten en tegen de leraar zeggen we ‘meneer’ en ‘u’.

Eerdmans wordt wethouder Veiligheid

D66 had een sleutelpositie bij de onderhandelingen, gevoerd door fractievoorzitter Salima Belhaj. Regeren met de PvdA wil Leefbaar liever niet. D66 lag het meest voor de hand, maar daarvoor moest Leefbaar de gedroomde coalitiepartner VVD offeren. D66 vond de coalitie anders ‘te rechts’ worden. Het gevolg was dat GroenLinks eveneens moest opstappen. Voor Leefbaar werd dan de coalitie ‘te links’.

De stad moet veiliger worden, en vooral veiliger voelen. Dat kan door overlast hard aan te pakken. Die belangrijke wens van Leefbaar is helder in het akkoord. Leefbaar-leider Joost Eerdmans wordt wethouder Veiligheid & Handhaving. Dat is bijzonder omdat meestal burgemeesters exclusief over veiligheid gaan. Burgemeester Aboutaleb (PvdA) blijft verantwoordelijk voor de politie, maar hij zal een wethouder naast zich moeten dulden die andere veiligheidskwesties naar zich toe trekt. CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge zal weer wethouder van Onderwijs worden. Het is de enige wethouder die de partij met drie zetels zal leveren. D66 levert twee wethouders en Leefbaar drie. De overige wethouders worden morgen bekendgemaakt.