32 gevallen van MERS in Saoedi-Arabië, besmettingen nemen toe

Foto AFP / Omar Salem

Saoedi-Arabië heeft 32 nieuwe gevallen van MERS ontdekt. De afgelopen paar dagen bezweken negen mensen aan deze variant van het coronavirus. Volgens de World Health Organization (WHO) is het aantal besmettingen alleen al in de eerste week van mei met 25 procent gestegen.

In april was er sprake van een verdubbeling van het aantal bekende gevallen. Volgens persbureau Reuters is er inmiddels bij 463 mensen MERS vastgesteld. In de twee jaar dat het virus bekend is, zijn er in Saoedi-Arabië 126 mensen aan MERS overleden.

MERS ook buiten Saoedi-Arabië

De WHO maakt zich zorgen, omdat driekwart van de gevallen om besmettingen gaat van mens tot mens. Het gaat dan vooral om ziekenhuispersoneel en patiënten. De stijging van de afgelopen paar weken komt volgens de organisatie door onachtzaamheid bij het hanteren van infectieprotocollen en controle.

MERS, of Middle East Respiratory Syndrom, stak voor het eerst de kop op in Saoedi-Arabië in september 2012. Het virus huist van oorsprong in vleermuizen en is in recente jaren overgesprongen op dromedarissen, die op hun beurt mensen hebben aangestoken. MERS veroorzaakt hoestklachten, griep en longontsteking. Naast Saoedi-Arabië is MERS ook opgedoken in onder andere Qatar, Koeweit, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Vandaag werd ook het eerste geval in Libanon bevestigd.

NRC Handelsblad schreef vorige week over MERS en de moeilijkheden met het bestrijden van het virus: ‘MERS-virus steekt de kop weer op in Saoedi-Arabië’ (€)