Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

137 burgemeesters willen ruimer kinderpardon

Kinderombudsman Marc Dullaert uitte gisteren al stevige kritiek op de uitvoering van het kinderpardon.
Kinderombudsman Marc Dullaert uitte gisteren al stevige kritiek op de uitvoering van het kinderpardon. Foto ANP / Lex van Lieshout

137 burgemeesters hebben de petitie ondertekend voor een ruimer pardon voor minderjarige asielzoekers. Dat betekent dat inmiddels een derde van alle 403 burgervaders in Nederland voorstander is. Gisteren uitte kinderombudsman Marc Dullaert al stevige kritiek op het pardon in de huidige vorm.

Dat meldt de NOS vandaag. Volgens de omroep komt de steun voor een ruimer kinderpardon uit alle hoeken van het politieke spectrum: burgemeesters van PvdA, VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP steunen het initiatief van burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Bunnik.

Twitter avatar hmostendorp H.M. Ostendorp Ruim 130 burgemeesters steunen inmiddels mijn oproep om te komen tot een ongedeeld #kinderpardon voor alle gewortelde kinderen. #Dank!

Ook gemeente is toezicht

De petitie roept op tot het opnieuw bestuderen van een aantal afgewezen verzoeken. Het gaat dan om gezinnen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning omdat zij niet vijf jaar onder rijkstoezicht stonden, zoals nu de eis is. Ze zijn wel in beeld bij de gemeenten omdat zij naar school gaan en actief zijn bij bijvoorbeeld lokale sportverenigingen. Ook voormalig alleenstaande asielzoekers die ouder zijn dan 21 jaar moeten hiervoor in aanmerking komen.

Kinderombudsman Marc Dullaert uitte gisteren ook al stevige kritiek op het beleid . Dullaert vindt dat ook de gemeente toezicht biedt en dat er daarom een ruimer pardon moet komen. Ostendorp laat tegenover de NOS weten dat het aantal voorstanders voor verruiming nog steeds toeneemt:

“De mailbox blijft volstromen en mijn secretaresse zit met een behoorlijk rood hoofd achter de telefoon.”