kort

Thomas Piketty
Thomas Piketty Foto AFP

Piketty //

Uitgevers vechten om vertaalrechten boek

Nederlandse uitgevers vechten om de vertaalrechten van Le capital au XXIe siècle (Het kapitaal in de 21ste eeuw), het succesboek van de Franse econoom Thomas Piketty. In de eerste biedingsronde bij de Franse uitgeverij Editions du Seuil liepen de biedingen al op tot 40.000 euro, een uitzonderlijk hoog bedrag. Sinds het verschijnen van de Engelse vertaling, in maart bij Harvard University Press, is Piketty’s aanval op economische ongelijkheid een bestseller. In ruim een maand zijn er 200.000 exemplaren verkocht. Nederlandse uitgevers realiseren zich nu dat ze hadden kunnen toeslaan voordat de Engelse editie verscheen. Na de verschijning van het boek afgelopen september, hadden zij waarschijnlijk de rechten voor enkele duizenden euro’s kunnen krijgen.

Arbeidsmarkt //

Meer twintigers leven van minimumloon

Een groeiend aantal twintigers moest in de periode tussen 2008 en 2012 rond zien te komen van een minimumloon. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt. Hoewel het aantal banen in deze periode met 29.000 afnam, steeg het aantal jonge werknemers dat het minimumloon ontving met 31.000. Het gaat om 12 procent van de banen onder twintigers, twee procent meer dan in 2008. Twintigers komen vaker in aanmerking voor een baan op basis van het minimumloon omdat ze vaak weinig werkervaring hebben.

Turkije //

De eerste twee JSF’s van de 100 zijn besteld

Turkije wil twee Joint Strike Fighters kopen bij de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed Martin Corp. Dit maakte de Turkse regering gisteren bekend. Het zouden de eerste twee gevechtstoestellen zijn van een grotere bestelling. Turkije maakte eerder bekend wel 100 JSF's aan te willen schaffen. Ondanks dat de Amerikaanse straaljagerfabrikant met veel technische problemen en vertraging kampen, laat de Turkse regering weten nog alle vertrouwen in het JSF-programma te hebben. Nederland maakte op Prinsjesdag bekend 37 JSF’s te willen kopen.