Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

HET aspergegerecht

Net als iedereen eet ik asperges graag klassiek. Dat wil zeggen gekookt of gestoomd en zwemmend in gesmolten boter dan wel hollandaise- of een daarop lijkende saus. Maar elk jaar probeer ik ook iets nieuws te bedenken. Een bereiding die recht doet aan de delicate smaak en structuur van de asperge, maar die toch iets toevoegt aan jouw en mijn repertoire. Dit is mijn negende aspergeseizoen in deze krant en pfff – even afkloppen, zou ik bijna schrijven – het is weer gelukt. Per ongeluk, min of meer.

Vorige week was ik op vakantie in Frankrijk. When in France, do as the French, dus kocht ik een kip, stopte een klont dragonboter in haar buik en braadde haar in de oven. Het plan was om er asperges bij te serveren en terwijl ik die buiten op het stoepje voor onze gite zat te schillen bedacht ik dat ik wel helemaal van de ratten besnuffeld zou zijn als ik ze in een pan water zou gaan koken. Het was vakantie. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan en dat soort dingen.

Enfin, de geschilde asperges belandden naast de inmiddels lichtgebronsde kip in de ovenschaal waar ze in de resterende drie kwartier die het beest nog nodig had, langzaam gaarden en lichtjes karameliseerden in een mengsel van kippenjus en dragonboter. Wat denk je? Zelden zulke kostelijke asperges gegeten. Dit moest beslist in de krant.

Maar toen bedacht ik: zo’n aspergegerecht (HET aspergerecht) moet toch eigenlijk over asperges gaan. En hier ging de hoofdrol naar de kip. Dus bedacht en probeerde ik onderstaand recept, volgens hetzelfde principe en met dezelfde smaken, maar dan zonder die kip. Voilà, mijn bijdrage aan het aspergeseizoen 2014.

Verwarm de oven op 200 graden. Laat de kippenbouillon in een pannetje inkoken tot iets minder dan de helft. Verdeel de asperges over de bodem van een grote, lage ovenschaal.

Prak de dragon, samen met wat zout (tenzij de bouillon al erg zout is) en versgemalen zwarte peper door de boter. Schenk de ingekookte bouillon over de asperges en verdeel de dragonboter erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif in de oven. Verwijder na een kwartier het folie en laat de asperges in nog eens (ongeveer) een half uur garen en lichtjes kleuren.

Serveer bij voorkeur als aparte gang, met knapperig stokbrood om door de botersaus te sleuren.