Gurlitt laat werken na aan Zwitsers museum

Enkele foto's van de schilderijen van Gurlitt zijn vrijgegeven door de openbaar aanklager. Meer: www.lostart.de
Enkele foto's van de schilderijen van Gurlitt zijn vrijgegeven door de openbaar aanklager. Meer: www.lostart.de

De gisteren overleden Duitse kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt laat zijn schilderijen na aan het Kunstmuseum in het Zwitserse Bern.

Update 16.54 uur: Kunstmuseum Bern heeft bevestigd dat Gurlitt zijn schilderijen nalaat. In een verklaring zegt het museum:

“Ondanks speculatie in de media dat meneer Gurlitt zijn kunstcollectie nalaat aan een museum buiten Duitsland, kwam het nieuws voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Gurlitt heeft op geen enkel moment ook maar enige band met het Kunstmuseum Bern gehad. De Raad van Toezicht en het Bestuur zijn verrast en blij, maar tegelijkertijd willen we niet vergeten dat deze prachtige erfenis een enorme last van verantwoordelijkheid met zich meebrengt en een hoop moeilijke en gevoelige vragen; vooral van juridische en ethische aard.”

Het Kunstmuseum Bern is het oudste museum in Zwitserland, met meer dan 50.000 werken van onder meer Matisse en Van Gogh. Gisteren werd door media al bericht dat hij zijn schilderijen, een omvangrijke en waardevolle collectie van meer dan duizend werken, nalaat aan het buitenland. Welk buitenland, was echter nog niet bekend.

Gurlitt was de zoon van een kunsthandelaar, die veel zaken deed met nazi’s. Van zijn vader erfde hij zo’n vijftienhonderd werken, onder meer van Monet en Picasso. Veel van de schilderijen zouden zijn gestolen van joden of onder dwang gekocht. Zijn dood wierp daarom direct de vraag op wat er met de schilderijen zou gebeuren. Gurlitt ontkende eerder dat er sprake zou zijn van roofkunst. De werken werden bij toeval ontdekt tijdens een belastingonderzoek.

Bekijk hier een deel van de collectie van Gurllit; werken van onder meer Cézanne, Gauguin en Rembrandt.