Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

GroenLinks voert druk op bij gesprekken over leenstelsel

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. Foto ANP / Martijn Beekman

De gesprekken over de invoering van een sociaal leenstelsel bevinden zich in een cruciale fase. Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, een van de deelnemende partijen aan het al maanden durende overleg, is morgen voor een gesprek uitgenodigd door minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA), zegt hij.

Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Volgens Van Ojik moet snel “duidelijkheid komen of de dingen die wij belangrijk vinden gerealiseerd kunnen worden. We kunnen niet tot sint-juttemis om tafel blijven zitten.” Over het gesprek met Bussemaker zegt hij:

“Ik kom graag. De onderhandelingen duren al lang. Op een gegeven moment moeten de politieke leiders erbij betrokken worden om de laatste stappen te zetten. Dat moment is volgens mij gekomen.”

Bronnen bij de andere partijen die aan het overleg deelnemen, zeggen echter dat daar nog geen voornemens bestaan om deze week al de fractievoorzitters in te zetten. Zij vaardigen voorlopig nog hun fractiespecialisten af naar de onderhandelingen over het leenstelsel.

Oorspronkelijke plannen leenstelsel gesneuveld

De oorspronkelijke kabinetsplannen voor de invoering van een leenstelsel sneuvelden vorig jaar. In juni liet minister Bussemaker weten dat ze de invoering van het leenstelsel in de bachelorfase zou uitstellen tot het collegejaar 2015-2016. In december maakte ze bekend dat ook het leenstelsel in de masterfase niet komend studiejaar zal worden ingevoerd. Er was voor de kabinetsplannen onvoldoende steun in de Eerste Kamer.

Van de oppositiepartijen willen alleen D66 en GroenLinks de basisbeurs afschaffen en deze gift omzetten in een lening die na de studie naar draagkracht moet worden afgelost. Zij praten nu al maanden met Bussemaker om tot een voorstel te komen dat voor alle partijen aanvaardbaar is.

‘OV-kaart moet behouden blijven’

Bram van Ojik heeft een aantal eisen waaraan voldaan moet worden, voordat GroenLinks zijn handtekening zet onder een akkoord over een leenstelsel, zegt hij.

“De aanvullende beurs moet omhoog, de OV-kaart moet behouden blijven, het collegegeld moet omlaag en de opbrengsten van het leenstelsel moeten meteen in het onderwijs worden teruggeploegd.”

Lees vanmiddag in NRC het volledige interview met Bram van Ojik: ‘Degene die profijt heeft van een studie mag meer bijdragen’