Hof: Thaise premier schuldig aan machtsmisbruik, moet opstappen

Een archieffoto van de Thaise premier Yingluck Shinawatra
Een archieffoto van de Thaise premier Yingluck Shinawatra Foto Reuters/ Damir Sagolj

De Thaise premier Yingluck Shinawatra moet opstappen, heeft het Thaise Constitutionele Hof geoordeeld. Ze is schuldig bevonden aan machtsmisbruik, meldt persbureau AP. Haar vervanger wordt de huidige minister van Handel Niwatthamrong Boonsongphaisan.

Yingluck zou niet het recht hebben gehad om in 2011 een hooggeplaatste directeur van de veiligheidsdienst over te plaatsen. Zijn vervanger werd de man die daarvoor leiding gaf aan de nationale politie. Die werd weer vervangen door de zwager van Yinglucks broer Thaksin. En dat, zo oordeelt het Hof, was nepotisme.

De aanhangers van Yingluck beschuldigen de gerechtshoven in Thailand ervan het rechtssysteem te misbruiken om haar alsnog af te zetten, nadat het met protesten die al een half jaar duren niet lukte.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Wat demonstranten met zes maanden protest niet lukten, lukt de rechtbank wel: Yingluck wegkrijgen als premier van Thailand.

Dat het een politiek gemotiveerde beslissing zou zijn, daar is ergens wel iets voor te zeggen, zegt onze correspondent Melle Garschagen:

“Het is niet alsof er bewijs is dat er steekpenningen zijn betaald.”

Yingluck was officieel al demissionair premier en had dus al beperkte uitvoerende macht. Ze ontbond in december vorig jaar het parlement in de aanloop naar verkiezingen in februari. De uitslag daarvan werd echter nietig verklaard en er staan nieuwe verkiezingen gepland voor juli.

Doemscenario blijft uit

Alle ministers die de beslissing rond het hoofd van de veiligheidsdienst - dat zijn er negen - in 2011 steunden, moeten ook aftreden. Alle andere ministers kunnen aanblijven. En daarmee komt een scenario waarvoor volgens Garschagen gevreesd werd niet uit:

“Er werd gevreesd dat de voltallige regering zou moeten aftreden. Dan zou er een enorm machtsvacuüm ontstaan. De senaat zou mogen beslissen over de nieuwe premier en daar is de partij van Yingluck zwak. Er zouden dan geheid rellen zijn uitgebroken. Nu is er een soort middenoplossing. De partij houdt nu wel invloed. Er is nu een kans om vreedzaam richting de verkiezingen van juli te bewegen.”

Mogelijke escalatie geweld

De uitspraak kan alsnog wel leiden tot een escalatie van het geweld in het land, schreef Garschagen eerder vandaag op NRC Q:

“Het land is in de greep van een conflict tussen de armere boerenbevolking in het noorden van het land (die Yingluck steunen) en de rijkere elite in Bangkok en het zuiden (die juist de oppositie steunen). De vrees bestaat dat het geweld kan escaleren tot een burgeroorlog als er niet snel een oplossing komt.”

Aanhangers van Yingluck zouden nu onderweg zijn naar Bangkok om te protesteren.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Nu de vraag wat de reactie is. Demonstraties?Geweld? Verzoenende gesprekken in aanloop nr verkiezingen in juli?Alles kan altijd in Thailand.

Als Yingluck haar baan na vandaag niet had verloren, had ze daar later in de maand alsnog voor moeten vrezen. De corruptiewaakhond oordeelt dan of ze haar plicht als premier heeft verzuimd door een dure, inefficiënte en corruptiegevoelige subsidie voor rijstboeren in te stellen.

Onrust sinds november

Sinds november is het onrustig in Thailand. Anti-regeringsdemonstranten en oppositie gingen de straat op en wilden dat Yingluck - de zus van de afgezette oud-premier Thaksin - af zou treden, dat haar regering zou worden vervangen en dat het politieke systeem zou worden hervormd. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet wegens corruptie en verblijft in zelfverkozen ballingschap in Dubai. Volgens de oppositie heeft hij via zijn zus nog steeds de touwtjes in handen.

De woede onder de bevolking laaide op toen Yingluck in oktober een amnestiewet voorstelde waarmee Thaksin terug zou kunnen keren naar Thailand.