DE en Mondelez willen ‘grootste koffiebedrijf ter wereld’ vormen

DE Master Blenders 1753 – het vroegere Douwe Egberts – en de Amerikaanse koffiegigant Mondelez willen hun koffieactiviteiten samenvoegen, waardoor het grootste koffiebedrijf ter wereld moet ontstaan. Het bedrijf krijgt de naam Jacobs Douwe Egberts en wordt gevestigd in Nederland.

Koffie van DE Master Blenders 1753, het vroegere Douwe Egberts en straks Jacobs Douwe Egberts.
Koffie van DE Master Blenders 1753, het vroegere Douwe Egberts en straks Jacobs Douwe Egberts. ANP / Sander Koning

DE Master Blenders 1753 - het vroegere Douwe Egberts - en de Amerikaanse koffiegigant Mondelez willen hun koffieactiviteiten samenvoegen, waardoor ‘het grootste koffiebedrijf ter wereld’ moet ontstaan. Het bedrijf krijgt de naam Jacobs Douwe Egberts en wordt gevestigd in Nederland. DE krijgt de overhand in het concern, zo hebben de bedrijven bekendgemaakt.

Door het samengaan van Mondelez en DE komt een groot aantal koffiemerken straks onder hetzelfde dak. De Amerikanen zijn onder meer eigenaar van Jacobs en Carte Noire, terwijl DE onder meer de merken Douwe Egberts, L’Or en Senseo voert. DE en Mondelez willen samengaan om nog sterker te kunnen groeien in de ‘zeer lucratieve’ koffiemarkt.

Het voedingsmiddelenconcern Nestlé – van de merken Nescafé, Nespresso en Dolce Gusto – is met afstand marktleider op koffiegebied, Mondelez en DE Master Blenders staan op de tweede en derde plaats. Met de fusie blijft het Zwitserse Nestlé de grootste, maar Jacobs Douwe Egberts moet de grootste pure-player worden.

Voordat Mondelez en DE hun koffietakken kunnen samenvoegen moeten beide bedrijven nog wel toestemming krijgen van toezichthouders. Het doel is dat de fusie in de loop van 2015 is afgerond.

Duitse investeerder krijgt 51 procent

De eigenaar van DE Master Blenders 1753, de Duitse investeerder Joh. A. Benckiser, wordt voor 51 procent eigenaar van de joint venture. Daarvoor betaalt de investeringsmaatschappij vijf miljard dollar (3,6 miljard euro) aan Mondelez, dat het resterende belang krijgt. Het nieuwe concern heeft een jaaromzet van meer dan vijf miljard euro.

De Fransman Pierre Laubies, momenteel voorman bij DE, wordt naar verwachting topman van Jacobs Douwe Egberts. DE Master Blenders levert met Bart Brecht bovendien ook de president-commissaris en de meerderheid van de bestuurders. Het voormalige Douwe Egberts krijgt daarmee een stevige vinger in de pap.

Het is echter Mondelez die het grootste deel van de toekomstige omzet inbrengt. Het Amerikaanse conglomeraat verdiende vorig jaar 2,9 miljard euro aan de verkoop van koffie, tegen 2,4 miljard euro omzet van DE Master Blenders.

DE Master Blenders vorig jaar van de beurs

De fusie tussen het voormalige Douwe Egberts en Mondelez komt amper een jaar nadat DE Master Blenders van de beurs verdween en werd opgekocht door zijn huidige, Duitse eigenaar. DE kreeg zijn beursnotering halverwege 2012, toen Sara Lee - op dat moment eigenaar van het bedrijf - besloot de koffietak af te stoten.

Mondelez is de voormalige koffie- en snacktak van het Amerikaanse Kraft Foods. In 2012 splitste Mondelez, waar naast koffie ook chocola (Milka, Côte d’Or) en koekjes (LU, TUC, LiGA, Oreo) onder vallen, zich af.