VS dreigen met sancties Zuid-Soedan

John Kerry tijdens een persconferentie in de Amerikaanse ambassade in Juba, Zuid-Soedan.
John Kerry tijdens een persconferentie in de Amerikaanse ambassade in Juba, Zuid-Soedan. Foto AFP/Saul Loeb

De Verenigde Staten zijn van plan sancties op te leggen aan individuen van beide kampen binnen het conflict in Zuid-Soedan, als zij weigeren deel te nemen aan vredesonderhandelingen. Dat melden anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters.

Deze sancties zouden een reisverbod naar de Verenigde Staten betekenen, en het bevriezen van vermogens in Amerika. Er zijn geen namen genoemd, maar het zou gaan om mensen van beide partijen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dreigde gisteravond daarnaast met sancties tegen rebellenleider Riek Machar. Hij zou in onderhandeling gaan met de Zuid-Soedanese president Salva Kiir, maar liet in een telefoongesprek met Kerry weten te twijfelen. Kerry verklaarde hierop:

“Als een van de partijen weigert, zijn er diverse mogelijkheden. Er kunnen sancties volgen, maar er zijn ook andere ernstige consequenties mogelijk.”

Een miljoen vluchtelingen

Door de burgeroorlog in Zuid-Soedan die al maanden duurt zijn ruim een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Voor boeren is het moeilijk nog voedsel te verbouwen. Door de gevechten loopt de voedselvoorziening van een miljoen mensen gevaar.

Volgens onze correspondent Koert Lindijer wordt Zuid-Soedan steeds verder weggezogen in een burgeroorlog waarbij tribale wraak het hoofdmotief vormt bij de strijders. Vorige week sloegen de Verenigde Naties ook al alarm om “het gericht vermoorden van burgers” in het land “op basis van hun etniciteit en nationaliteit”.

Lindijer eerder in NRC:

“Het conflict begon afgelopen december in de hoofdstad Juba door een machtsstrijd binnen de regeringspartij. Een Dinka-militie van president Salva Kiir doodde duizenden Nuers in de hoofdstad. Ook raken inwoners van Darfur, een regio in buurland Soedan, steeds meer betrokken bij de strijd. Opstandelingen die in Darfur tegen de regering in Khartoum vechten, steunen het regeringsleger van Salva Kiir. Dat is reden voor strijders van Machar om burgers uit Darfur, Darfuri, aan te vallen.

Beide partijen maken zich schuldig aan misdaden in deze burgeroorlog. Het regeringsleger is zwak. Ruim 60 procent van de soldaten is sinds het uitbreken van de strijd overgelopen naar de zijde van de rebellen. Alleen dankzij de hulp van het Oegandese leger en inzet van stammen van Dinka heeft Salva Kiir zich staande weten te houden.”