Oud-politicus Wil Albeda overleden (88)

Archieffoto van Albeda in 1977.
Archieffoto van Albeda in 1977. Foto Koen Suyk / Nationaal Archief

Oud-minister van Sociale Zaken en econoom Willem (Wil) Albeda is overleden in zijn woonplaats Maastricht. De oud-politicus van eerst de ARP en later het CDA, stond mede aan de wieg van het kabinet-Den Uyl.

De zoon van Albeda, Hein, maakte het nieuws bekend op Twitter:

Twitter avatar heinalbeda Hein Albeda Vanochtend is mijn vader overleden. Hij werd 88 jaar http://t.co/leLghtuosv

De van oorsprong Rotterdammer studeerde economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam. Daarna promoveerde hij in de economie aan de VU, later werd hij hoogleraar in zijn geboortestad aan de Erasmus Universiteit. Ook was de christelijke politicus actief als secretaris voor de vakbeweging het CNV.

In 1973 werd hij voorzitter van de ARP-fractie in de Eerste Kamer en was hij informateur voor het kabinet-Den Uyl. Daarna werd hij minister van Sociale Zaken in het eerste kabinet-Van Agt dat hij een ‘sociaal gezicht’ gaf, onder andere door de Wet op de ondernemingsraden en de Arbeidsomstandighedenwet te herzien.

Blauwdruk voor vrije markteconomie

Later werd hij voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), bemiddelde als voorzitter van de advies- en arbitragecommissie rijksdienst bij cao-conflicten en werd hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Limburg. Bij zijn afscheid in 1996 van de universiteit maakt hij zich in een interview in Trouw druk over de afbraak van de verzorgingsstaat, de tanende invloed van de vakbeweging en de geringe weerstand die zowel PvdA als het CDA boden tegen het neo-liberalisme. Hij schreef verschillende boeken over deze onderwerpen. Ook schreef hij samen met dertig andere economen een blauwdruk voor de omschakeling van de toenmalig centraal geleide Sovjet-Unie naar een markteconomie.

Het Albeda College in Rotterdam is naar de oud-politicus vernoemd, evenals een leerstoel in Leiden.