Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ontvoerders laten Nigeriaanse activist vrij en eisen 45.000 euro voor Nederlanders

Sunny Ofehe in januari 2011.
Sunny Ofehe in januari 2011. Foto ANP/Valerie Kuypers

De Nigeriaanse mensenrechten- en milieuactivist Sunny Ofehe (41) is vrijgelaten in Nigeria, waar hij eergisteren met drie Nederlanders werd ontvoerd. Voor de Nederlanders zou 45.000 euro losgeld zijn geëist.

Ofehe meldt zijn vrijlating vanmorgen op Twitter:

Twitter avatar sunnyofehe Comrade Sunny Ofehe I & Soewu was released in the creek of Niger Delta last night by gun men! The other 3 colleagues are yet to be freed. http://t.co/IOsTNKCAFY

De drie Nederlanders die met hem werden gekidnapt zijn niet vrijgelaten. Volgens Ofehe wordt alles gedaan om hen ook vrij te krijgen. Femi Soewu, een Nigeriaan die tegelijk met de andere vier werd ontvoerd, is wel vrij.

‘Ontvoerders eisen 45.000 euro losgeld’

De ontvoerders zouden 45.000 euro aan losgeld eisen (tien miljoen Nigeriaanse naira), zo zegt de Nigeriaanse politie vanmorgen tegen RTL Nieuws. RTL meldde eerder dat het om tien miljoen euro zou gaan, maar dit bleek onjuist.

De politie liet daarnaast weten dat de drie nog in leven zijn, en dat de ontvoerders niet van de moslimextremistische groepering Boko Haram zijn. Het zou puur om het geld gaan. De Telegraaf schrijft dat het losgeld al is betaald, en dat de vrijlating nabij zou zijn. Het bedrag zou afkomstig zijn van invloedrijke zakenpartners van Ofehe.

Het zou gaan om de Nederlanders Erhard Leffers uit Dedemsvaart, tekstschrijver Marianne Vos en een man uit Capelle aan den IJssel van Nigeriaanse afkomst. Met z’n drieën maken zij het actiemagazine Inside Niger Delta. Een woordvoerder van de drukkerij bevestigde vlak na de ontvoering dat ze in Nigeria waren om het magazine te promoten. Ook hebben ze gesproken over de medische voorzieningen in deze regio.

Het blad wordt uitgegeven door drukkerij Gerrits & Leffers waar Leffers de eigenaar van is. Vos was mee als assistent. Groenendijk is documentairemaker. Inside Niger Delta Magazine, wordt in Nederland gemaakt door de stichting Hope for Niger Delta Campaign (HNDC). Ofehe is de drijvende kracht achter deze organisatie, die naar eigen zeggen tot doel heeft om de levensomstandigheden van de bevolking van de Nigerdelta te verbeteren.

Reis voor medische hulp aan dorpelingen

Gewapende mannen hebben eergisteren de vijf mensen ontvoerd in Nigeria. De reis zou mede zijn voorbereid door Ofehe, die in Nederland woont en hier in 2012 werd vrijgesproken van terrorisme.

De groep had zojuist een bezoek gebracht aan een ziekenhuis en aan het verblijf van een lokale heerser van het koninkrijk Iduwuni, koning Joel Ibane. Tijdens de aftocht per boot werden de groep vanuit een speedboot aangevallen door mannen die om zich heen schoten met kalasjnikovs.

Volgens een journalist die de groep vergezelde, gaven de gewapende mannen de mensen in de boot het bevel te gaan liggen, aldus een citaat uit Sahara Reporters:

“Ze verzamelden al onze bezittingen zoals telefoons, camera’s en I-pads. Ik hoorde hen zeggen: ‘neem de blanken mee’. Ik weet niet of de andere Nigerianen ook werden gepakt. Toen ze weggingen, konden we de twee Nigerianen niet vinden.”

Ofehe: Nederlanders waren doelwit ontvoering

De NOS sprak vanochtend kort met Ofehe. Hij vertelt over de ontvoering, en merkt eveneens op dat ‘de blanken’ het doelwit waren:

“Ze hadden het voorzien op de blanken aan boord. De drie Nederlanders werden van hun boot gehaald en in de boot van de militanten gezet.

Toen Ofehe opstond om in te grijpen werd hij ook gepakt. Er kwam een andere boot aan waar hij en Soewu in werden gezet. De boten vertrokken daarna in verschillende richtingen. Ofehe heeft de Nederlanders daarna niet meer gezien.”

Ofehe weet niet waarom de Nederlanders nog niet vrij zijn, zo schrijft de NOS:

“Ik heb gevraagd hoe het met ze ging en de kidnappers zeiden dat ze in orde zijn, dat er voor ze wordt gezorgd. Meer lieten ze er niet over los.”

Niemand heeft de activist verteld of er geld is gevraagd en betaald voor mijn vrijlating. Ook over berichten dat er 45.000 euro wordt gevraagd door de ontvoerder weet hij niks.

In het zuiden van Nigeria – rijk aan olie– zijn vaker ontvoeringen. Doorgaans hebben de daders financiële motieven, geen politieke.